x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Șopârlele din desecretizarea documentelor

Șopârlele din desecretizarea documentelor

de Dan Constantin    |    11 Mai 2017   •   13:10
Șopârlele din desecretizarea documentelor
Sursa foto: SORIN LUPSA/ROMPRES/

Guvernul vrea să extindă aplicarea unei acțiuni de desecretizare a documentelor clasificate în România și pentru acte emise în anii 1952-1972. Un proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene vizează ,,completarea Standardelor Naționale de protecție a informațiilor clasificate în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002”. De ce se impune acest nou act normativ?

Cu secretele nu-i de glumit! Într-o țară în care păstrarea informațiilor pare o joacă și legile Securității naționale sunt considerate ruginite, descoperim că Guvernul Năstase a pus ordine în domeniul secretelor acum 15 ani. HG nr. 585, publicată în Monitorul Oficial în 13 iunie 2002, stabilește Standardele Naționale de protecție a informațiilor clasificate în România, documentul fiind unul dintre cele mai consistente reglementări (130 de pagini) care dă atribuții extinse serviciilor de informații pentru controlul, prin această pârghie, a instituțiilor și autorităților civile, inclusiv a activităților din mediul privat. Documentele strict secrete cu informații deosebite sunt clasificate pentru o sută de ani, cele strict secrete ,,doar” pentru 50 de ani, iar cele mai ,,subțiri”, cu informații secrete, pot ieși de sub incidența clasificării după 30 de ani. Așadar, conform HG 585, ce a discutat Băsescu în noaptea petrecută la Kremlin cu Putin vom putea afla, eventual, după februarie 2105. Răbdare și muuult tutun, ca să ieșim, prin strănepoții noștri, din sfera bănuielilor. Paradoxal, pentru a afla că delegații lui Nicolae Ceaușescu au negociat în 1968, strict secret, livrarea de către Statele Unite a uzinei de apă grea pentru programul nuclear, a fost nevoie de doar câteva decenii, până la declasificarea arhivei CC al PCR.

Secretele de aur din hărțile geologice și cadastru

Proiectul pus acum în dezbatere publică are câteva precizări interesante, în Nota de fundamentare. Se specifică faptul că ,,în cadrul autorităților publice centrale și locale există foarte multe informații clasificate secret de stat în perioada 1953-1972... care nu mai conțin elemente care să facă obiectul menținerii actualului nivel de clasificare”. Continuarea motivării indică ținta exactă a acțiunii de desecretizare: ,,Astfel, în arhiva și în Fondul Geodezic Național din cadrul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară există foarte multe hărți, planuri, schițe și documente topografice, filme și fotografii aeriene clasificate secret de stat (sublinierea noastră), care nu mai conțin elemente care să facă obiectul menținerii actualului nivel de clasificare”. Nu mai sunt secrete, dar conțin informații prețioase pentru mediul economic. Să nu uităm cum au fost traficate din arhive informații pe care mafia imobiliară a retrocedărilor și-a ridicat imperiile. Secretele au fost sparte și pentru a furniza unor investitori date privind zăcămintele de minerale sau de hidrocarburi. Iată de ce actul normativ aflat acum pe drumul aprobării ridică semne de întrebare accentuate și de precizarea că se referă la ,,lucrări de artă plastică pe teritoriul României” protejate în perioada comunistă de secretul de stat.

Mineriada, da! DIPI, ba!

Guvernul a mai desecretizat documente cu caracter militar pentru a putea facilita anchetele numite ,,istorice” ale Parchetului Militar. În aprilie 2016 s-a cerut desecretizarea ,,situației centralizatoare privind produse și bunuri materiale”, document emis de Ministerul Apărării Naționale, solicitat de Secția Parchetelor Militare în Dosar 47/2014 deschis, închis și redeschis în celebra cauză a Minieriadei 13-15 iunie 1990. Pentru Dosarul Revoluției nu s-au anunțat desecretizări. În schimb, procuroarea DNA care investighează dosarul DIPI, cu țintă precisă ,,înfundarea lui Gabriel Oprea”, a trecut peste toate normele privind documentele clasificate. Codruța Kovesi a făcut potecă la şedințele Secției procurori în materie disciplinară pentru a-și susține colega judecată de CSM. Ședințele de spiritism electoral din noaptea prezidențialelor 2009 care au început să bântuie i-au oprit elanul.

 

×
Subiecte în articol: desecretizare documente