x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Tarcea, despre sesizarea CCR pe tema completurilor specializate: O imixtiune inacceptabilă în actul de justiţie

Tarcea, despre sesizarea CCR pe tema completurilor specializate: O imixtiune inacceptabilă în actul de justiţie

25 Mar 2019   •   22:57
Tarcea, despre sesizarea CCR pe tema completurilor specializate: O imixtiune inacceptabilă în actul de justiţie
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Preşedinta Curţii supreme, Cristina Tarcea, a catalogat, luni seară, sesizarea transmisă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache Curţii Constituţionale a României privind un conflict între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie drept "o presiune asupra instanţelor de judecată şi o imixtiune inacceptabilă în actul de justiţie".

"Doresc să vă spun cu certitudine şi fără nicio umbră de rezervă că ceea ce s-a întâmplat astăzi mi se pare un abuz. Şi spun asta pentru că pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se află un dosar, dacă nu chiar mai multe dosare în care s-a invocat o excepţie de nelegalitate a compunerii completului de trei (judecători - n.r.). Excepţie întemeiată pe aceleaşi argumente care au fost invocate în sesizarea transmisă la Curtea Constituţională. Or, în condiţiile în care nu laşi o instanţă legal învestită să se pronunţe cu privire la problema de drept şi te duci la un alt organ al statului, la o altă instituţie a statului, aceasta nu poate să fie decât o presiune asupra instanţelor de judecată şi o imixtiune inacceptabilă în actul de justiţie. Deci, nu mi se pare normal să nu laşi judecătorul în faţa căruia s-a invocat o excepţie să se pronunţe şi să-i forţezi mâna ducându-te cu exact aceeaşi problemă la o altă instituţie, la Curtea Constituţională", a declarat Cristina Tarcea la Realitatea TV.

Ea a adăugat că se aştepta să fie sesizată CCR cu privire la un conflict între Parlament şi ÎCCJ pe această temă.

"Eu am intuit de la sfârşitul anului trecut că va urma un atac şi pe completurile de trei (judecători - n.r.). Pe mine nu mă surprinde conflictul care ni s-a comunicat astăzi, mă aşteptam la el. Mă mir chiar de ce a întârziat atât de mult, dar atacul iniţial a plecat pe completurile de trei la modul general şi, probabil, le-a mai trebuit un pic de timp ca să realizeze că de fapt completurile de trei sunt legal constituite, dar au probleme anumite completuri de trei judecători", a afirmat şefa Înaltei Curţi.

Tarcea a mai arătat că sesizarea la CCR vizează toate completurile de trei judecători în perioada 2003-2019, "deci îi ajută pe toţi cei care au fost judecaţi de un complet de trei judecători".

"Putem vorbi de incidenţa deciziei Curţii Constituţionale pe conflictul privind completurile de trei judecători în toate cauzele în care s-a pronunţat un complet de trei judecători. Deci, nu vizează o persoană, două, trei, ci toate persoanele judecate de completuri de trei judecători. Trebuie să facem o distincţie. Nu este vorba de orice fel de complet de trei judecători, este vorba de un anume complet, de complet specializat pe judecata infracţiunilor de corupţie", a explicat preşedinta ÎCCJ.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a confirmat, luni, pentru AGERPRES, că a sesizat Curtea Constituţională privind un conflict între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie. AGERPRES

×
Subiecte în articol: cristina tarcea