x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Toader: A scăzut starea de recidivă a condamnaţilor eliberaţi condiţionat

Toader: A scăzut starea de recidivă a condamnaţilor eliberaţi condiţionat

17 Ian 2019   •   09:49
Toader: A scăzut starea de recidivă a condamnaţilor eliberaţi condiţionat

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat ieri că, potrivit statisticii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a scăzut starea de recidivă, dar şi numărul condamnaţilor care au beneficiat de liberare condiţionată. Potrivit ministrului, criminalul de la Mediaş nu face parte din condamnaţii eliberaţi pe baza legii privind recursul compensatoriu. Toader a mai spus că luni va prezenta premierului o analiză a faptelor comise de beneficiarii acestor eliberări.

„În anul 2014, au fost liberaţi condiţionat 11.392 de condamnaţi. În anul 2018, au fost liberaţi condiţionat 8.859 de deţinuţi. Numărul celor care revin în penitenciar, după liberare condiţionată, este în scădere: în 2014 au revenit în penitenciar 3.598 de deţinuţi liberaţi condiţionat, faţă de anul 2018, când au revenit în penitenciar 448 de liberaţi condiţionat. Din totalul celor care au beneficiat de prevederile Legii privind recursul compensatoriu, 5,02% au revenit în penitenciar”, a spus Toader.

Ministrul a ţinut să spună că autorul crimei de la Mediaş nu a beneficiat de legea privind recursul compensatoriu: „O precizare. Autorul faptei de la Mediaş nu face parte din categoria celor ce au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu”. Un tânăr a fost ucis, în noaptea de 12/13 ianuarie, în faţa unui bar în Mediaş, trei bărbaţi fiind arestaţi în acest caz. Parchetul Tribunalului Sibiu susţine că doi dintre agresori au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu, iar cel de-al treilea este recidivist. 

Ministrul Tudorel Toader a afirmat că în zilele următoare vor fi analizate faptele comise de către beneficiarii Legii privind recursul compensatoriu, urmând ca luni să îi prezinte rezultatele premierului Viorica Dăncilă. 

Luni, cu analiza la premier

„Am avut o întrevedere cu doamna prim-ministru privind Legea recursului compensatoriu, privind procesul legislativ şi consecinţele acestei legi. În zilele următoare vom face o analiză generală a dinamicii fenomenului infracţional, vom face o nouă evaluare a datelor statistice oferite de către ANP privind beneficiarii prevederilor Legii recursului compensatoriu, vom analiza cauzalitatea, structura, consecinţele faptelor comise de către beneficiarii Legii privind recursul compensatoriu. Luni dimineaţă vom avea o întrevedere cu doamna prim-ministru. Îi vom prezenta rezultatele acestei evaluări, propuneri legislative şi non-legislative care pot fi luate”, a precizat Toader. 

 

×
Subiecte în articol: tudorel toader