x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Toader: Voi propune OUG pentru contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5 judecători

Toader: Voi propune OUG pentru contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5 judecători

28 Ian 2019   •   22:53
Toader: Voi propune OUG pentru contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5 judecători
Sursa foto: Captura Antena 3

Tudorel Toader a declarat, luni, la "Sinteza zilei" de la Antena 3, că va propune "probabil în termen scurt" ordonanța de urgență pentru contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5 judecători în perioada 2014-2018.

"La Ministerul Justiției nu se dau ordonanțe. La MJ se pot elabora proiecte, pot pleca propuse primului-ministru sub forma ordonanței de urgență sau în procesul legislativ firesc ca proiect de lege.

Unii invocă, pe bună dreptate, un principiu general: stabilitatea raporturilor juridice într-un stat de drept. Noi am parcurs patru ani de zile când statul de drept a fost pus sub semnul întrebării. Când spune CEDO, când spune Constituția că trebuie respectată stabilitatea raporturilor juridice, ne referim la raporturile juridice alea normale, constituționale.

Nimeni nu spune: respectă stabilitatea unui raport juridic nelegal soluționat sau de către un complet nelegal constituit. Există decizii ale CJUE, care spun că în numele statului și stabilității nu poți încălca drepturile fundamentale. Care este dreptul încălcat prin complete constituite în mod nelegal? Dreptul la un proces echitabil", a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiției subliniază că soluția se referă la hotărârile rămase definitive pronunțate de completuri nelegal constituite. Nu se referă la condamnări, se referă la cei condamnați, dar și la cei achitați pentru că s-au produs atâtea hotărâri pronunțate de către completuri nelegal constituite.

Soluția este ordonanța de urgență", a precizat Toader.

Întrebat dacă a făcut deja o propunere premierului, Tudorel Toader a infirmat și a spus că o va propune "probabil în termen scurt".

Tudorel Toader a adăugat că Avocatul Poporului poate sesiza CCR în privința constituirii nelegale a completurilor de judecători.

×
Subiecte în articol: tudorel toader