x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Tribunalul Bucureşti a hotărât arestarea preventivă a trei inculpaţi reţinuţi în dosarul "Diplome de licenţă fără studii"

Tribunalul Bucureşti a hotărât arestarea preventivă a trei inculpaţi reţinuţi în dosarul "Diplome de licenţă fără studii"

28 Iul 2017   •   13:08
Tribunalul Bucureşti a hotărât arestarea preventivă a trei inculpaţi reţinuţi în dosarul "Diplome de licenţă fără studii"

 Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a anunțat astăzi că Tribunalul București a dispun arestarea preventivă în cazul a trei inculpați reținuți în dosarul  "Diplome de licenţă fără  "Diplome de licenţă fără studii", Instanţa a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile faţă de informaticienii Viorel Eduard Orăşan-Alic şi Bogdan Alexandru Torcea, acuzaţi de luare de mită, fals informatic, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi faţă de Irina Monica Orăşan-Alic, cadru didactic, acuzată de complicitate la luare de mită, fals informatic şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi trafic de influenţă.De asemenea, instanţa a dispus măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile faţă de alte trei cadre didactice. Este vorba despre Lucian Păiuşan, acuzat de luare de mită în formă continuată (17 acte materiale), Viorica Daniela Vincze-Iancsi, acuzată de luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă şi Olga Domnica Moldovan, acuzată de luare de mită.

"Reamintim că în cauză au fost efectuate 106 percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate sume de bani totalizând peste 350.000 de euro. De asemenea, reiterăm faptul că procurorul a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un număr total de 36 de persoane, faţă de nouă dintre acestea dispunându-se măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile în cursul zilei de 26 iulie 2017. Dintre cele nouă persoane, patru sunt cadre didactice care au interdicţia de a mai activa în respectivele universităţi pe perioada pentru care a fost dispus controlul judiciar", se precizează în comunicatul PÎCCJ.

Conform aceleiaşi surse, procurorul de caz a dispus măsura controlului judiciar în cazul a încă doi studenţi, Nseir Bahij (pentru dare de mită) şi Maria Giuseppina Matteo (pentru dare de mită în formă continuată, complicitate la infracţiunea de fals informatic şi complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii).

Procurorii susţin că, pe parcursul anilor universitari 2015 - 2016 şi 2016 - 2017, în schimbul unor sume de bani de până la 400 de euro, cadre didactice din cadrul celor două universităţi nu şi-au îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, respectiv nu au procedat la examinarea corespunzătoare a studenţilor cu ocazia desfăşurării examenelor de an la materiile la care sunt titulari sau chiar la susţinerea examenului de licenţă, la probele practice, permiţându-le studenţilor susţinerea lor în mod formal, cu încălcarea cadrului legal.

Concret, studenţii primeau de la informaticieni, prin SMS, răspunsurile la testele grilă de la examenele de an derulate online.

De asemenea, prin intervenţia informaticienilor în softurile universităţilor, răspunsurile date de studenţi la testele grilă erau modificate în sistem astfel încât în final să obţină note cu care să poată promova examenele. În unele situaţii s-a operat direct modificarea notelor în scopul promovării la disciplinele respective. În ceea ce priveşte lucrările de licenţă, în schimbul unor sume de 500 - 600 de euro, acestea erau achiziţionate de studenţi direct de la profesori, în format electronic, conţinând inclusiv prezentări în format power point.

Anchetatorii spun că unii dintre studenţii străini de la cele două universităţi au urmat cursuri în limba română şi au promovat ulterior toate examenele în limba română, necunoscând această limbă. Dintre studenţii care cunosc limba română, unii au devenit intermediari pentru ceilalţi, ca şi unii absolvenţi ai universităţilor respective. AGERPRES

×
Subiecte în articol: tribunal diplome de licenta