x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tudorel Toader: Constituţia trebuie revizuită sub anumite aspecte

Tudorel Toader: Constituţia trebuie revizuită sub anumite aspecte

05 Mar 2019   •   18:10
Tudorel Toader: Constituţia trebuie revizuită sub anumite aspecte

Constituţia trebuie revizuită sub anumite aspecte, a declarat marţi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în plenul Camerei Deputaţilor, subliniind că această opinie este personală, în calitate de fost judecător.
Toader a adăugat, însă, că procesul de revizuire a Legii fundamentale nu este facil, subliniind că în Parlament nu există majoritatea de trei pătrimi pentru acest demers.
"Comisia de la Veneţia ne recomandă în câteva paragrafe să revizuim Constituţia. Păi, procesul de revizuire a Constituţiei nu este unul facil. Noi avem o Constituţie din categoria celor semirigide, greu de revizuit. Eu nu cred că Parlamentul, în structura actuală, poate să ajungă la trei pătrimi ca să revizuiască Constituţia, dacă sunt divergenţe. Prin urmare, noi ce vom spune? Că nu respectăm avizul Comisiei? Îl respectăm. Că îl respectăm mâine? Obiectiv, nu putem, pentru că nu putem revizui Constituţia", a afirmat Toader, la dezbaterea moţiunii simple intitulate "Tudorel Toader şi PSD - ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie".
El a spus că, în 1991, la adoptarea Constituţiei, România a solicitat punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, precum şi la revizuirea din 2003 a Legii fundamentale.
"Deci, ce vreau să spun - că legea este până la urmă perfectibilă. Constituţia, lege fundamentală, avizată la adoptare, avizată la revizuire de Comisia de la Veneţia, astăzi Comisia de la Veneţia ce ne spune? Că au trecut 15 ani de la revizuire, societatea s-a transformat radical, viaţa socială, culturală, economică, probabil noi, în comportamentul şi gândirea noastră, şi, după 15 ani, ne spune Comisia că ar fi bine să revizuim Constituţia. Şi eu, personal, ca fost judecător, dacă mă gândesc numai la deciziile interpretative, am convingerea faptului că, sub anumite aspecte, Constituţia trebuie clarificată, trebuie îmbunătăţită, revizuită. Din această perspectivă, Curtea Constituţională a dat multe decizii de interpretare pentru a debloca de multe ori conflictele juridice în care se află autorităţile", a susţinut Tudorel Toader.
Moţiunea simplă intitulată "Tudorel Toader şi PSD - ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie", iniţiată de 91 de deputaţi PNL şi USR, este dezbătută marţi în plenul Camerei Deputaţilor. Votul final va fi dat miercuri. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: tudorel toader constitutia