x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Tupeu 2 în 1: Paraditorul Onea vrea să fie și procuror, și avocat

Tupeu 2 în 1: Paraditorul Onea vrea să fie și procuror, și avocat

de Ion Alexandru    |    17 Iul 2019   •   08:16
Tupeu 2 în 1: Paraditorul Onea vrea să fie și procuror, și avocat

Mostră de tupeu greu de imaginat. Lucian Gabriel Onea, fostul şef al „Unităţii de Elită” de la Ploieşti a DNA, suspendat din magistratură şi trimis, în urmă cu două zile, în judecată de către Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, vrea să activeze în avocatură. El a solicitat, în această primăvară, Baroului Prahova, reînscrierea sa în Tabelul Avocaţilor pledanţi, imediat după ce a fost suspendat din profesie, ca urmare a inculpării sale într-un dosar penal în care este acuzat, printre altele, de represiune nedreaptă. Atât Uniunea Naţională a Barourilor din România, cât şi Baroul Prahova au respins cererea lui Lucian Onea, pe motive procedurale, respectiv că, deşi este suspendat din magistratură, Onea are, încă, statutul de procuror, astfel încât nu poate fi, în acelaşi timp, şi avocat. Onea nu s-a mulţumit cu acest răspuns, oficializat printr-o decizie a Baroului, şi a dat în judecată UNBR şi Baroul Prahova, cerând anularea deciziei prin care cererea sa a fost respinsă.

 

În data de 2 mai 2019, vestitul „paraditor” şef de la DNA Ploieşti, procurorul Lucian Gabriel Onea, a înaintat Secţiei a IX-a de Contencios Administrativ şi Fiscal de la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de anulare a deciziei nr. 45, din data de 23 martie 2019, emisă de Uniunea Naţională a Barourilor din Bucureşti şi de Baroul Prahova, chemând, totodată, cele două foruri în judecată. Contactat telefonic, decanul Baroului Prahova, avocatul Emanuela Maria Antonescu, a confirmat, pentru „Jurnalul”, că, la începutul acestui an, Lucian Onea a solicitat reînscrierea sa în Tabloul Avocaţilor pledanţi, el fiind, în prezent, avocat incompatibil, fără drept de exercitare a profesiei, deoarece este membru al magistraturii.

„Domnul Onea a solicitat să fie reînscris în Tablou, imediat după ce împotriva domniei sale a fost luată măsura suspendării din magistratură. Pe motiv că, înainte de a deveni procuror, a activat ca avocat în cadrul Baroului Prahova. Cererea a fost respinsă, pentru că, deşi este suspendat din magistratură, domnia sa este încă procuror. Calitate incompatibilă cu cea de avocat”, a precizat Emanuela Maria Antonescu.

 

„Lucică” se vrea 2 în 1,

Conform informaţiilor intrate în posesia noastră, Lucian Onea a activat, într-adevăr, ca avocat membru al Baroului Prahova, până în data de 1 septembrie 1999, dată începând cu care a fost declarat incompatibil.

Anul trecut, el şi-a pierdut atât funcţia de procuror-şef al DNA Serviciul Teritorial Ploieşti, cât şi calitatea de procuror anticorupţie, fiind suspendat din magistratură ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale într-un dosar instrumentat de Adina Florea, procuror în cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Conform Portalului Instanţelor de Judecată, Curtea de Apel Bucureşti – instanţă care, de altfel, i-a acordat şi fostei şefe a lui Onea, Laura Codruţa Kovesi, gradul profesional de procuror de Parchet General, fără susţinerea unui examen sau concurs naţional (în ciuda argumentelor arătate de CSM, în hotărârea prin care a respins cererea lui Kovesi) – va lua în dezbatere acţiunea lui „Lucică” împotriva Baroului Prahova şi a Uniunii Naţionale a Barourilor din România în şedinţa publică din data de 1 octombrie 2019. Orice hotărâre va pronunţa Curtea de Apel Bucureşti în această speţă, ea va putea fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Decanul Baroului Prahova, avocatul Emanuela Maria Antonescu, precizează, în legătură cu acest proces, că legislaţia aferentă prevede posibilitatea ca, şi în cazul în care, prin absurd, instanţa i-ar da câştig de cauză lui Lucian Onea şi ar impune reînscrierea sa în Tabloul Avocaţilor pledanţi, „având în vedere faptul că este un rechizitoriu trimis în judecată în care persoana este acuzată de săvârşirea infracţiunii de represiune nedreaptă, aceasta ar fi automat suspendată din avocatură”. Decanul a  subliniat că şi în această situaţie trebuie să funcţioneze prezumţia de nevinovăţie.

 

Trimis în judecată și pentru ticluire de probe și cercetare abuzivă

Lucian Onea a fost suspendat din magistratură, în vara anului trecut, de către Consiliul Superior al Magistraturii, după ce a devenit incupat într-un dosar instrumentat, iniţial, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu modul în care, împreună cu celălalt „paraditor” al DNA Ploieşti, Mircea Negulescu, zis „Portocală”, a derulat anchete. „Portocală” a fost exclus definitiv din magistratură.

Ulterior, în data de 10 ianuarie 2019, procurorul-şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Călin Nistor, a solicitat Secţiei de Procurori de la CSM revocarea din DNA Ploieşti a lui Lucian Onea, „întrucât acesta şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile specifice funcţiei deţinute”.

De asemenea, Nistor a solicitat, în aceeaşi zi, încetarea activităţii în cadrul DNA Ploieşti şi a procurorilor Giluela Deaconu, Savu Alfred Virgilu şi Elena Cerasela Răileanu, CSM luând act şi admiţând solicitările. Toţi aceştia sunt anchetaţi de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Luni, SIIJ a dispus trimiterea în judecată a lui Lucian Onea pentru participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă şi instigare în formă continuată la comiterea, fără vinovăţie, sub forma participaţiei improprii, a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Pentru aceleaşi infracţiuni a fost trimis în judecată şi Mircea Negulescu.

Conform rechizitoriului, Lucian Onea, în calitate de şef al DNA Ploieşti, împreună cu Mircea Negulescu, la acea dată procuror la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, l-au determinat, în luna mai a anului 2015, pe fostul deputat Vlad Cosma, să plăsmuiască un denunţ, în numele unei persoane imaginare, să întocmească, în fals, în format electronic, tabele care conţin numele unor persoane din Republica Moldova, care ar fi avut cetăţenie română în anul 2014, pentru a fabrica un dosar de corupere a alegătorilor de către fostul parlamentar Sebastian Ghiţă.

Mai mult, spun anchetatorii, cei doi „paraditori” de la Ploieşti au pus în mişcare acţiunea penală faţă de Sebastian Ghiţă, deşi ştiau că acesta este nevinovat. În acelaşi timp, Lucian Onea, tot cu sprijinul lui „Portocală”, a ticluit, în cursul lunii mai a anului 2015, probe nereale în aceste dosare, prin exercitarea unor presiuni şi constrângeri asupra martorului Vlad Cosma.

Dosarul „Onea-Negulescu” a fost înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

Culmea, Lucian Onea vrea să fie avocat, în condiţiile în care, în urmă cu două zile, a fost trimis în judecată, împreună cu Mircea Negulescu „Portocală” pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, cercetare abuzivă şi represiune nedreaptă.

 

Fostul şef al DNA Ploieşti a cerut reînscrierea în Tabloul Avocaţilor pledanţi din Argeş. Pentru că este încă procuror, chiar dacă suspendat, solicitarea sa a fost respinsă. Onea a dat în judecată Baroul local şi UNBR.

 

Vlad Cosma, victima lui Onea: „Sute de familii au fost abuzate de aceşti torţionari”

Fostul deputat Vlad Cosma, cel asupra căruia Onea şi Negulescu au făcut presiuni şi constrângeri, pentru a fabrica probele mincinoase împotriva lui Sebastian Ghiţă, a avut, ieri, o reacţie furibundă, după ce procurorii de la DNA Ploieşti au fost trimişi în judecată.

Acesta a scris, pe pagina sa de Facebook, că „SIIJ a finalizat primul rechizitoriu privindu-i pe inculpaţii Onea şi Negulescu. Acest rechizitoriu confirmă în mod oficial că justiţia poate reveni la normal, o normalitate care să readucă încrederea cetăţeanului în justiţie”. Cosma le mulţumeşte procurorilor SIIJ şi de la Parchetul General „care au lucrat cu profesionalism pentru scoaterea la iveală a tuturor probelor falsificate de cei doi inculpaţi, deşi există o luptă continuă pentru decredibilizarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie”.

„Odată finalizată urmărirea penală, fiind depăşite piedicile şi presiunile care au fost utilizate pentru apărarea celor doi inculpaţi timp de doi ani şi jumătate, consider că a fost făcut un pas important în repararea consecinţelor abuzurilor de neimaginat ce au avut loc în judeţul Prahova, în perioada 2013-2018 când zeci de oameni şi sute de familii au fost victimele acestor torţionari care aveau «fetişuri» şi care se considerau «ucigaşi de destine ». (…) În acest moment, există speranţa pentru toate persoanele supuse abuzurilor unor procurori că justiţia are şanse să redevină o garanţie a respectării drepturilor cetăţeanului.

O justiţie abuzivă nu ocoleşte pe nimeni. «Hidie mihi, cras tibi» („Azi pentru mine, mâine pentru tine”), a conchis fostul deputat Vlad Cosma.

 

Judecătoarea Ruxandra Popescu descrie abuzurile la care a fost supusă de „Unitatea de Elită”

O altă victimă a lui Lucian Onea este judecătoarea Ruxandra Popescu, de la Judecătoria Sinaia. Aceasta a fost achitată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a transmis, prin intermediul unei scrisori deschise adresate tuturor magistraţilor din România, publicată de „Q Magazine”, un mesaj despre ceea ce pot păţi judecătorii pentru hotărârile pronunţate, în caz că acestea nu sunt pe placul unor procurori de genul lui Onea şi Negulescu. „În ultimii trei ani şi trei luni, am fost adusă cu mandat la sediul DNA ST Ploieşti, cu propunerea spre a fi arestată, trimisă în judecată, pentru că, în opinia DNA, aş fi pronunţat o hotărâre judecătorească «contrară legii», pentru ca, în final, să fiu achitată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, arată judecătoarea Popescu. Aceasta subliniază că timp de 1.179 de zile a avut calitatea de inculpat, iar alte 541 de zile a avut calitatea de condamnat în primă instanţă.

Ruxandra Popescu este, astăzi, din nou judecător la Sinaia şi spune despre calvarul prin care a trecut, care a început pe 22 martie 2016, când a fost luată de poliţie de acasă şi dusă la sediul DNA Ploieşti, unde a fost pusă sub acuzare că „în schimbul promisiunii de a primi o haină de blană în valoare de 500 de euro a emis o soluţie considerată de procurori contrară dispoziţiilor legale incidente, în urma căreia s-ar fi produs un prejudiciu Unităţii Administrativ Teritoriale Sinaia, în valoare de 220.000 de euro”. Judecătoarea arată că DNA Ploieşti nu i-a permis accesul la dosar, pentru a-şi pregăti apărarea, i-au fost respinse toate probele solicitate, şi, cu toate că numele său fusese menţionat de denunţător încă din primele denunţuri, urmărirea penală s-a derulat o bună perioadă „in rem”. Mai mult, pentru că propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA Ploieşti a fost respinsă de instanţa de judecată, i-a fost dat control judiciar cu interdicţia exercitării profesiei. După care a fost „terfelită” în presă şi trimisă în judecată pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Totul pe baza unui simplu denunţ, nesusţinut de nicio altă probă.

„Abuzurile comise de o serie de procurori DNA împotriva judecătorilor şi procurorilor sunt evidente. Funcţionarea SIIJ este o necesitate imperativă pentru a-i proteja pe magistraţii oneşti şi profesionişti, tocmai de excesul de zel al procurorilor care şi-au uitat, de mult, menirea de a fi apărătorii ordinii de drept şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor”, mai scrie judecătoarea Ruxandra Popescu.

×
Subiecte în articol: Lucian Gabriel Onea dna ploiesti