x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Tupeu maxim. Augustin Lazăr mai vrea un mandat la Parchetul General

Tupeu maxim. Augustin Lazăr mai vrea un mandat la Parchetul General

de Ion Alexandru    |    19 Mar 2019   •   09:05
Tupeu maxim. Augustin Lazăr mai vrea un mandat la Parchetul General
Sursa foto: DIANA OROS

Revocat, de facto, şi ţinut în funcţie doar pen tru că preşedintele Klaus Iohannis nu vrea să semneze decretul de revocare, Augustin Lazăr şi-a anunţat, ieri, candidatura pentru un al doilea mandat în fruntea Parchetului General. El se va înscrie la interviul pe care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, îl organizează pentru selecţia candidaţilor

După ce a încercat să tragă te timp, pentru ca revocarea sa să nu se producă, prin înaintarea unei acţiuni în contencios administrativ, chemând în judecată Ministerul Justiţiei şi pe ministrul Tudorel Toader, Augustin Lazăr anunţă, printr-un comunicat de presă, că îşi depune candidatura în cadrul procedurii declanşate de… Tudorel Toader pentru efectuarea propunerii de numire în funcţia de procuror general al României. Mandatul lui Lazăr la şefia Parchetului General se încheie, la termen, în 28 aprilie. Culmea, Lazăr susţine că „obţinerea unui nou mandat ar reprezenta posibilitatea continuării proiectelor iniţiate, a procesului de modernizare şi consolidare instituţională a Ministerului Public în scopul continuării obţinerii de rezultate pozitive în activitate, a reprezentării convingătoare a intereselor generale ale corpului social, apărării necondiţionate şi de calitate a ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”. Asta, în condiţiile în care tocmai activitatea derulată în primul mandat a constituit un set de 20 de motive pentru care ministrul Justiţiei a cerut revocarea, primul şi cel mai important fiind acela că Lazăr a primit primul mandat cu încălcarea procedurilor legale.

Tot cu tupeu, Augustin Lazăr îşi motivează depunerea candidaturii şi prin faptul că „trebuie respectate şi angajamentele care decurg din exercitarea de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului UE”, considerând prin aceasta că demersul „va răspunde aşteptărilor colegilor procurori, care aşteaptă asigurarea stabilităţii la nivelul managementului Ministerului Public”.

Tudorel Toader a declanşat, săptămâna trecută, procedura de numire a unui nou procuror general. Procedura se va derula până pe 5 aprilie, candidaţii urmând să susţină un interviu în faţa unei comisii de la Ministerul Justiţiei. Este mai mult decât evident că Augustin Lazăr nu va primi nominalizarea.

Augustin Lazăr riscă să aibă aceeaşi soartă cu a lui Kovesi – candidat şi anchetat de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Pe surse, actualul procuror general urmează să fie audiat în dosarul privind afacerea „Jakarta”

×
Subiecte în articol: Augustin Lazăr