x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Un om de afaceri, ajutat de un poliţist, a închis firma-fantomă şi a plecat la mânăstire! Ce le promitea clienţilor

Un om de afaceri, ajutat de un poliţist, a închis firma-fantomă şi a plecat la mânăstire! Ce le promitea clienţilor

11 Aug 2016   •   17:51
Un om de afaceri, ajutat de un poliţist, a închis firma-fantomă şi a plecat la mânăstire! Ce le promitea clienţilor
Sursa foto: Palatul de Justitie din Iasi / bzi.ro

Ioan Ionescu, un tânăr afacerist din Iaşi, în vârstă de 36 de ani, şi-a deschis, în urmă cu câţiva ani, o mică agenţie de turism care era administrată de societatea Anemary Travel SRL.

Erau organizate inclusiv pelerinaje la manastirile din Romania, dar fiind o agentie destul de mica, profitul era unul nesemnificativ, scrie bzi.ro.

Astfel, în speranţa unui câştig rapid şi consistent, bărbatul s-a asociat cu Mihai Azamfirei, de 42 ani, politist de la Sectia IV, pentru a cauta clienti usor de prostit cu locuri de munca in strainatate. Cei doi se cunosteau inca din anul 1997, potrivit anchetatorilor.

Omul legii i-a propus partenerului de afaceri sa racoleze oameni carora sa le perceapa taxe de peste 600 lei, sub promisiunea ca le vor gasi locuri de munca in Norvegia si Irlanda

Cei doi au inselat, prin această metodă, peste 130 de oameni disperati sa-si caute un loc de munca bine platit. Şi pentru că nu se descurcau singuri cu un numar atat de mare de persoane aflate in cautarea unui loc de munca, au bagat-o in afacere si pe sotia politistului, Măndiţa Azamfirei. Iar pentru a se ascunde mai bine, au folosit cu totii nume false in discutiile cu oamenii.

"În activitatea infractionala, inculpatii au fost ajutati de Azamfirei Mandita, care si-a asumat prenumele nereal Ema. În relatiile cu angajatii societatii, cu persoanele vatamate precum si în înscrisurile întocmite, inculpatii Ionescu Ioan si Azamfirei Mihai au folosit nume si calitati mincinoase. De pregatirea formularelor necesare initierii activitatii infractionale s-a ocupat inculpatul Azamfirei Mihai, care, în cadrul discutiilor cu celalalt inculpat, Ionescu Ioan, a comunicat ca nu vor fi niciun fel de probleme legale, motivat de faptul ca el ar cunoste legislatia în domeniu, profesând ca politist. Pentru a-si asigura reusita hotarârii infractionale si a împiedica identificarea lor de catre autoritati, cei doi inculpati au hotarât sa foloseasca nume mincinoase, stabilind ca inculpatul Ionescu Ion sa foloseasca numele de Grigorescu Paul (Paulica), iar inculpatul Azamfirei Mihai de Calin - juristul firmei. Prin neînregistrarea operatiunilor comerciale si a veniturilor, administratorul mandatat al societatii comerciale s-a sustras de la plata a 14.040 lei", au conchis procurorii. ", au declarat procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi.

Despre acest caz, procurorii au completat: "Ca situatie de fapt, s-a retinut ca în perioada august-octombrie 2012, Ionescu Ioan – în calitate de administrator împuternicit al SC Anemary Travel SRL Iasi, împreuna cu Azamfirei Mihai – agent de politie în cadrul Sectiei 4 Politia Municipiului Iasi, aflat la acea data în perioada concediului de paternitate- în mod nemijlocit sau prin intermediul angajatilor societatii, au indus în eroare un numar de 135 persoane din judetele Iasi, Vaslui, Sibiu, Bacau, Braila, Harghita, Botosani, Vâlcea, Neamt, Suceava, de la care au încasat (sub forma unor prestari servicii de consultanta) suma totala de 87.750 lei, sub pretextul plasarii la munca în Norvegia si Irlanda".

Dupa ce oamenii au inceput sa depuna plangeri, Ioan Ionescu a inchis firma si s-a calugarit. La inceput anului 2015, politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Iasi l-au gasit la o manastire din sudul tarii, l-au adus la audieri si l-au tinut o noapte in arestul Politiei.

Ieri, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au constatat ca rechizitoriul este legal, iar urmarirea penala a fost corecta. Toti acuzatii au sustinut ca in faza de urmarire penala au fost mai multe nereguli care impiedicau judecarea fireasca a dosarului.  Astfel, va putea incepe judecarea dosarului.

×