x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie USR condamnă împiedicarea discutării cererii DNA de ridicare a imunităţii parlamentare a preşedintelui Senatului

USR condamnă împiedicarea discutării cererii DNA de ridicare a imunităţii parlamentare a preşedintelui Senatului

09 Apr 2019   •   14:18
USR condamnă împiedicarea discutării cererii DNA de ridicare a imunităţii parlamentare a preşedintelui Senatului

USR condamnă "acţiunea intenţionată" a senatorilor PSD-ALDE de a împiedica discutarea în Comisia juridică a Senatului a cererii DNA de ridicare a imunităţii parlamentare a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi consideră că liderul ALDE are "obligaţia morală", ca orice cetăţean, să răspundă acuzaţiilor de corupţie care i se aduc.

Potrivit unui comunicat al USR, pentru a doua săptămână consecutiv senatorii arcului guvernamental au absentat de la discuţiile din comisie, astfel încât cvorumul nu a fost asigurat.

"Călin Popescu Tăriceanu nu se mai poate ascunde la nesfârşit în spatele unor proceduri parlamentare. Dacă se consideră nevinovat, atunci nu ar fi nicio problemă să discutăm în Comisie şi să votăm în plen ridicarea imunităţii parlamentare. Călin Popescu Tăriceanu ar trebui să aibă curajul să iasă în faţa biroului pe care-l ocupă şi să explice public de ce se ascunde în spatele unui vot, de ce nu doreşte să fie fie audiat de procurori şi de ce nu vrea să lase Justiţia să se pronunţe asupra adevărului. DNA a solicitat încuviinţarea începerii urmăririi penale, ne referim strict la demararea anchetei penale, cu domnul Tăriceanu ca suspect. PSD şi ALDE nici măcar nu şi-au asumat un vot de salvare pentru preşedintele ALDE, preferând să saboteze discuţia pe regulament, provocând o lipsă a cvorumului. Dosarul lui Tăriceanu e unul tragic, căci spune povestea unor partide care au decis ca Justiţia să nu fie înfăptuită. PSD şi ALDE au stabilit că procurorii nu trebuie să îl ancheteze pe unul dintre liderii lor şi că domnul Tăriceanu, aflat pe culmile electorale ale unui partid de 5-6%, se situează dincolo de lege, acolo unde procurorii nu pot avea acces la el", spune senatorul USR George Dircă, membru al Comisiei juridice din Senat, citat în comunicat.

El a amintit că senatorii din Comisia juridică l-au audiat pe Tăriceanu în sesiunea parlamentară din toamnă, dar - pe motiv că trebuie să studieze toate documentele din dosar - au amânat repetat elaborarea unui raport.

"În urmă cu trei săptămâni, la presiunile USR, Biroul permanent al Senatului a stabilit că termenul limită pentru emiterea unui aviz la Comisia juridică să fie 2 aprilie. Raportul comisiei este unul consultativ, plenul fiind suveran în luarea unei decizii", menţionează comunicatul USR.

Comisia juridică a Senatului a suspendat din lipsă de cvorum, marţi, şedinţa în care era de aşteptat să fie dezbătută pentru raport solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmării penale în cazul preşedintelui Camerei superioare, Călin Popescu-Tăriceanu.

Preşedintele Comisiei juridice, social-democratul Robert Cazanciuc, a explicat lipsa cvorumului prin faptul că mulţi colegi se află în străinătate sau sunt implicaţi în alte activităţi, el susţinând că este posibil ca solicitarea DNA în cazul Tăriceanu să se discute în şedinţa de miercuri a comisiei "dacă va fi cvorum". AGERPRES

×