x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Absolvent de Princeton, cu doctoratul la Harvard, premiat la Congresul Matematicienilor Români

Absolvent de Princeton, cu doctoratul la Harvard, premiat la Congresul Matematicienilor Români

de Cristinel C. Popa    |    27 Iun 2015   •   15:17
Absolvent de Princeton, cu doctoratul la Harvard, premiat la Congresul Matematicienilor Români
Sursa foto: Foto: Cristinel C. Popa

Matematicianul dr. Alexandru A. Popa, cercetător la Institutul de Matematică “Simion Stoilow”, a primit vineri Premiul Fundației Nicolae Dinculeanu, o distincție importantă acordată de Academia Română. El a fost recompensat pentru contribuțiile sale importante aduse în ultimii ani pentru cercetare în matematică. Premiul i-a fost înmânat de academicianul Viorel Barbu. Evenimentul a avut loc în debutul primei zile a Congresului Matematicienilor Români, manifestare de prestigiu aflată în derulare la Iași, la care participă aproximativ 400 de matematicieni români, inclusiv dintre cei ce își desfășoară activitatea în străinătate la universități de prestigiu ale lumii (Princeton, Berkley etc).  “Nu este un premiu consistent, dar este unul care conferă prestigiu și care se oferă o dată la patru ani cu prilejul unui astfel de eveniment, Congresul Matematicienilor Români. Distincția i-a fost acordată pentru contribuții științifice de vârf în domeniul matematicii. Un juriu format din matematicieni din mediul academic a ales premiantul. |n acest an învingătorul este dr. Alexandru Popa, de la Institutul de Matematică Simion Stoilow. A absolvit Princeton-ul în anul 1998, iar acum este senior research la institutul menționat”, a spus acad. Viorel Barbu.

 Portret - matematician dr. Alexandru Popa

 Înainte de a se întoarce în România, în perioada 2003-2009, dr. Alexandru Popa a activat ca asistent și lector universitar la Princeton, respectiv University of Pennsylvania.  El a absolvit în 1998 cu distincția Summa cum Laudae Universitatea Princeton. Apoi, în 2003 a terminat doctoratul la Harvard. Domeniul său de cercetare predilect este legat de teoria numerelor. Tânărul cercetător a publicat foarte multe articole științifice, citate și apreciate, primind totodată și numeroase premii. După medaliile de bronz obținute în 1992 și 1994 la olimpiadele internaționale de matematică, lui Alexandru A. Popa i s-au acordat numeroase burse, dar și distincții importante în 1996, 1997, 1998, 2000 și 2007. Amintim doar Premiul pentru excelență în predare dat de Universitatea Harvard în prag de nou mileniu, altul  asemănător primind și de la Universitatea Pennsylvania. Dintre zecile de lucrări publicate vă prezentăm doar câteva:  “Modular forms and period polynomials (cu V. Pasol)” sau “Rational decomposition of modular forms”. Dr. Alexandru A. Popa a fost invitat pentru numeroase stadii de cercetare și a ținut conferințe în instituții științifice de prestigiu, cum ar fi Institutul Max Planck, din Bonn, Germania, American Institute of Mathematics, International Centre for Theoretical Physics sau Clay Mathematics Institute. 

 Al optulea Congres al Matematicienilor Români

 Lucrările celui de-al optulea Congres al Matematicienilor Români vor continua până miercuri, pe secțiuni. |n deschidere, care a avut loc vineri, la prezidiu s-au aflat: academicianul Viorel Barbu, profesorul universitar Radu Gologan - președintele Societății de {tiințe Matematice, Pavel Exner - președintele European Mathematical Society, profesor Henri Luchian și alți reputați profesori de matematică ieșeni care au avut numeroase locuri și în sală. Amintim din asistență pe: prof. univ. dr. Ovidiu Cârjă, prof. univ. dr. Ioan Bucătaru, prof. univ. dr. Violeta Fotea, lector dr. Gabriela Apreutesei, prof. univ. dr. Constantin Zălinescu, prof. univ. dr. Teodor Havârneanu și mulți alții. De asemenea, au sosit ca invitați matematicieni de la facultățile de profil din țară, de la Institutul de Matematică al Academiei Române și de la instituții academice importante din majoritatea țărilor europene, dar și de pe alte continente: SUA, Canada, Australia, Franța, Germania etc. Un eveniment important aflat sub tutela congresului a fost și simpozionul “Perspectivele Educației matematice în România”, care a fost moderat de prof. univ. dr. Radu Gologan și la care au participat de această dată numeroși profesori de liceu cu ajutorul cărora s-a discutat modul cum este predată matematica în școală. Alte două premii pentru activitatea științifică deosebită vor primii doi tineri matematicieni români.

Congresul Matematicienilor Români este un important eveniment destinat continuării unei vechi tradiții de întâlnire a matematicienilor români de pe glob. {apte astfel de congrese au fost organizate la Cluj (1929), Turnu Severin (1932), București (1945, 1956, și 2007), Pitești (2003) și Brașov (2011). Cea de-a opta ediție, aflată în derulare, este organizată de Secția de {tiințe Matematice din cadrul Academiei Române, Societatea matematică română, Institutul de Matematică al Academiei Române “Simion Stoilow”, Facultatea de Matematică a Universității “Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București și Institutul de Matematică “Octav Mayer” al Academiei Române, Iași. O selecție a lucrărilor prezentate în aceste zile vor fi publicate sub forma unui volum colectiv. 



×
Subiecte în articol: Alexandru A. Popa matematician