x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Alertă la Galaţi: Focar de pestă porcină africană, descoperit pe Fondul Cinegetic 3 Suceveni

Alertă la Galaţi: Focar de pestă porcină africană, descoperit pe Fondul Cinegetic 3 Suceveni

09 Noi 2018   •   15:17
Alertă la Galaţi: Focar de pestă porcină africană, descoperit pe Fondul Cinegetic 3 Suceveni

Un focar de pestă porcină a fost descoperit pe Fondul Cinegetic 3 Suceveni, din judeţul Galaţi, rezultatele analizelor arătând că, din cinci porci mistreţi găsiţi morţi, trei aveau pestă porcină, a declarat, vineri, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Galaţi, Adrian Alexandru. 

Potrivit acestuia, în urma confirmării existenţei focarului de pestă porcină, a fost luată decizia eutanasierii preventive a tuturor celor 32 de porci mistreţi, câţi se estimează că există pe respectivul fond cinegetic. 

El a precizat că Fondul Cinegetic 3 este în zona localităţii Suceveni, unde a izbucnit în luna iulie primul focar de pestă porcină din judeţul Galaţi, în urma căruia au fost eutanasiaţi toţi cei aproximativ 200 de porci domestici aflaţi în gospodăriile din comună. 

Directorul AJVPS Galaţi a mai spus că, de la apariţia pestei porcine africane în judeţul Galaţi, vânătorii au ucis preventiv 86 de porci mistreţi, însă analizele de laborator au arătat că niciunul nu era purtător al virusului. 

"În total, în acest an, cota de mistreţi pentru vânătoare a fost mărită, din cauza confirmării pestei porcine, la 348 de mistreţi, faţă de cota stabilită anul anterior, de doar 182 de porci mistreţi. Cât priveşte vânarea acestor animale sălbatice, în sezonul anterior au fost vânaţi 153 de porci mistreţi, în timp ce acum au fost vânaţi 86, dar perioada de vânătoare se va încheia abia în 14 mai, anul viitor", a spus Alexandru. 

Prefectul Dorin Otrocol a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că a convocat, vineri, şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, în cadrul căreia s-au aprobat planul de măsuri pentru situaţii de urgenţă privind prevenirea apariţiei şi răspândirii pestei micilor rumegătoare, planul de măsuri preventive în legătură cu un caz de pestă porcină africană descoperit în comuna Independenţa şi măsurile de prevenţie în privinţa altor focare de pestă porcină la porci mistreţi, descoperite pe Fondul de Vânătoare 3 Suceveni, administrat de Romsilva. 

Conform directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, Carmen Stroia, în afară de uciderea celor 16 porci domestici din gospodăria în care s-a confirmat pesta porcină în comuna Independenţa, autorităţile locale au luat decizia supravegherii şi inventarierii tuturor suinelor din localitatea în care, potrivit datelor statistice, s-ar afla 223 de porci. 

În judeţul Galaţi au fost confirmate 19 focare de pestă porcină africană, din care 15 la porci domestici şi 4 - la porci mistreţi, până în prezent fiind eutanasiaţi preventiv peste 400 de porci domestici şi 86 de mistreţi. AGERPRES

×
Subiecte în articol: pestă porcină africană