x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Alertă pe litoral. Mai multe restaurante amendate și închise din cauza condițiilor de igienă precare

Alertă pe litoral. Mai multe restaurante amendate și închise din cauza condițiilor de igienă precare

17 Iul 2017   •   15:15
Alertă pe litoral. Mai multe restaurante amendate și închise din cauza condițiilor de igienă precare

În urma unor controale întreprinse în această perioadă,  șase restaurante şi un fast-food situate pe litoral au fost amendate de inspectorii sanitari-veterinari cu suma totală de 16.000 de lei, pentru deficienţe care au vizat abateri de la legislaţie comercializării unor produse alimentare. 
Potrivit unui comunicat al instituţiei, seria controalelor în unităţile localizate în cele şapte zone de interes turistic, respectiv Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia, a continuat sâmbătă şi duminică.

Astfel, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017 au verificat 56 de unităţi, iar pentru abaterile de la legislaţie şase restaurante şi o unitate tip fast-food au fost sancţionate contravenţional cu amenzi în valoare de 16.000 de lei.

În urma acestor controale s-au constatat unele deficienţe cu privire la comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie şi etichetarea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.

ANSVSA subliniază că unităţile aflate pe litoral sunt supravegheate şi verificate permanent de inspectorii din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017.

"Avem o activitate destul de intensă pe litoral, în primul rând pentru că este început de vacanţă şi nu întotdeauna agentul economic îşi intră de la bun început în capabilităţi. Pentru noi, nu amenda este un scop în sine, nu asta ne-o dorim, amenda este o formă corectivă, pe care o aplicăm atunci când nu sunt respectate condiţiile de siguranţă alimentară. Avem şi agenţi economici, care, deşi au fost amendaţi şi le-a fost suspendată sau interzisă activitatea, continuă să vândă, dar ei intră astfel sub incidenţa zonei penale. Din punctul nostru de vedere, scopul nostru declarat este acela de a reduce pe cât posibil riscul apariţiei de toxiinfecţie alimentară. Nu amenzile, nu confiscările sunt scopurile noastre, ci reducerea numărului de cazuri de toxiinfecţii alimentare' a declarat preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a lansat la începutul lunii iulie, la Constanţa, "Comandamentul Sezon Estival 2017".

"Scopul acestui Comandament este de a contribui, prin derularea activităţilor specifice, la protejarea sănătăţii publice şi, implicit, a intereselor turiştilor aflaţi în vacanţă pe litoralul românesc", se menţionează într-un comunicat al instituţiei remis pe 6 iulie AGERPRES.

Conform sursei citate, în perioada 3 iulie - 3 septembrie 2017, echipe de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare.

×