x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Amenzi de 5.700 lei după îmbolnăvirea a zeci de elevi care au consumat lapte şi corn

Amenzi de 5.700 lei după îmbolnăvirea a zeci de elevi care au consumat lapte şi corn

03 Dec 2015   •   17:36
Amenzi de 5.700 lei după îmbolnăvirea a zeci de elevi care au consumat lapte şi corn

Autorităţile prahovene au aplicat amenzi în valoare totală de 5.700 de lei în urma controalelor efectuate după ce aproape 60 de elevi de la mai multe şcoli din judeţ care au consumat produse distribuite în cadrul programului guvernamental 'Lapte şi corn' au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă, a declarat joi, pentru AGERPRES, că inspectorii acestei instituţii au aplicat două amenzi de câte 1.200 de lei distribuitorului produselor din programul 'Lapte şi corn' pentru 'neasigurarea lanţului frigorific pe timpul transportului'.

De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Prahova a aplicat cinci sancţiuni contravenţionale, atât unor şcoli, cât şi firmei care furnizează laptele şi distribuitorului.

Purtătorul de cuvânt al DSP Prahova, Dan Decebal, a declarat că inspectorii au amendat trei şcoli cu câte 500 de lei pentru faptul că personalul care distribuia produsele alimentare nu era instruit corespunzător, în timp ce firma care distribuie produsele a primit o amendă de 800 de lei pentru depozitarea la temperaturi necorespunzătoare a produselor lactate.

Totodată, firma Ecolact Prod Păuleşti, care furnizează laptele în şcoli, a fost sancţionată cu o mie de lei pentru că nu avea fişele de aptitudini încheiate pentru tot personalul.

Potrivit unor surse din administraţia locală, firma Ecolact Prod importa din Bulgaria laptele pe care îl procesa, îl ambala şi ulterior îl furniza şcolilor din judeţ.

Consiliul Judeţean (CJ) Prahova va relua, începând de vineri, derularea programului guvernamental 'Lapte şi corn', care a fost suspendat temporar după ce aproape 60 de copii de la mai multe şcoli din judeţ au prezentat suspiciuni de toxiinfecţie alimentară, având nevoie de îngrijiri medicale.

Potrivit unui comunicat de presă emis, miercuri, de Prefectura Prahova, în urma analizelor de laborator efectuate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova s-a constatat că loturile de lapte incriminate au fost corespunzătoare consumului uman la producător, în timpul controalelor fiind însă depistate neconformităţi privind respectarea lanţului termic pe timpul transportului şi depozitării produselor la beneficiari.

Astfel, rezultatele analizelor efectuate pe probele de lapte pasteurizat prelevate de la şcolile 'Elena Doamna' şi 'Sfântul Vasile' din Ploieşti, dar şi de la un distribuitor arată că laptele este necorespunzător din punct de vedere microbiologic la parametrul Enterobacteriacee.

'Ţinând seama de cele constatate, autoritatea contractantă - Consiliul Judeţean Prahova - va relua derularea programului guvernamental lapte/corn la nivelul judeţului Prahova, iar pentru a elimina orice posibilitate de depreciere a produselor, se va distribui numai lapte UHT, ce nu necesită condiţii restrictive de temperatură la transport şi depozitare', mai informează Prefectura Prahova.

Autorităţile prahovene au demarat, în data de 23 noiembrie, o anchetă epidemiologică după ce iniţial 32 de elevi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară, în urma consumului de produse distribuite în programul guvernamental 'Lapte şi corn', numărul total al celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale ajungând ulterior la 58.

Totodată, distribuirea laptelui şi a cornului a fost sistată temporar, până la aflarea rezultatelor analizelor de laborator efectuate pe mostrele prelevate de autorităţi.

De asemenea, în urma apariţiei acestor cazuri de suspiciune de toxiinfecţie alimentară, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Văleni a fost înregistrat câte un dosar penal, cercetările care sunt efectuate în faza in rem vizând două fapte prevăzute în Codul Penal.

'În urma cazurilor de posibilă toxiinfecţie alimentară, au fost deschise dosare penale pe articolele 352 şi 358 din Codul Penal. (...) Cercetăm faptele in rem şi urmează să vedem cum mergem mai departe în funcţie de rezultatele analizelor de la DSV', a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, Marian Popescu.

Cele două articole din Codul Penal sunt incluse la capitolul Infracţiuni contra sănătăţii publice şi vizează infracţiunile privind zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate.

Luni, 23 noiembrie, a fost prima zi din cursul acestui an şcolar în care în unităţile de învăţământ din Prahova au fost distribuite produsele din programul guvernamental 'Lapte şi corn'.

Administratorul public al judeţului, Fabioara Ionescu, a declarat, la acel moment, pentru AGERPRES că licitaţia a fost câştigată de o asociere formată din patru firme, respectiv Ecolact Prod, care furnizează laptele, Vel Pitar, Lido Gîrbea şi Voipan.

Potrivit sursei citate, valoarea contractului este de 8,9 milioane lei fără TVA, iar de aceste produse beneficiază 74.510 elevi.

×