x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Animale suspecte de pesta porcină africană, în Delta Dunării

Animale suspecte de pesta porcină africană, în Delta Dunării

04 Dec 2015   •   21:52
Animale suspecte de pesta porcină africană, în Delta Dunării
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Direcţia Silvică a extras vineri din Delta Dunării patru exemplare de mistreţi sălbatici, probe din aceste animale fiind transmise Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) din Bucureşti în vederea identificării virusului pestei porcine africane.

'Direcţia Silvică, cu sprijinul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a vânat azi (vineri, n. red.) patru mistreţi. Au fost recoltate probe de la aceştia care vor pleca în această seară la IDSA, urmând ca după analize să fie luate măsurile care se impun', a declarat pentru AGERPRES prefectul judeţului Tulcea, Marin Bădiţă.

Cei patru porci sălbatici au fost extraşi din zona Tatanir, situată la graniţa României cu Ucraina, rezultatele analizelor care se vor efectua la Bucureşti urmând să parvină autorităţilor tulcene cel mai probabil marţea viitoare, potrivit sursei citate.

'La Chilia Veche s-a identificat o unitate unde cele patru exemplare de mistreţi au fost depozitate în condiţii de siguranţă sanitar-veterinară, în prezent fiind întrunite toate condiţiile pentru efectuarea activităţilor de extracţie a porcilor mistreţi', a mai spus prefectul Bădiţă.

Preşedintele Autorităţii Naţional Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu, s-a întâlnit joi cu veterinarii tulceni pentru a-i anunţa că ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a obţinut acordul ministrului Mediului, Cristina Paşca-Palmer, pentru ca până la finele lunii ianuarie a anului viitor din zona românească a Deltei Dunării să fie extrase 50 de exemplare de porci mistreţi în vederea recoltării probelor necesare diagnosticării cu pestă porcină africană.

Preşedintele ANSVSA a mai spus că va propune ministrului Agriculturii mărirea cotei de extracţie de la 50 la 150 de porci mistreţi şi extinderea perioadei de extracţie la un an, astfel încât în această perioadă să se efectueze şi extracţie de răpitoare. 'Vom urmări extracţia de răpitoare, şacali şi vulpi, care pot fi purtătoare de virus, dar nu fac boala', a declarat preşedintele Băiculescu.

Consiliul ştiinţific al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a aprobat luna trecută cererea DSVSA Tulcea pentru extracţia unor exemplare de porci mistreţi, în contextul în care în regiunea Odessa, Ucraina, a fost confirmată prezenţa pestei porcine africane.

Potrivit DSVSA Tulcea, nu există vaccin pentru această boală, iar pericolul pentru zonele aflate la graniţa cu România este foarte mare, cu atât mai mult cu cât pesta porcină africană se transmite foarte repede, producând pierderi economice însemnate, din cauza morbidităţii şi a rezistenţei ridicate a virusului.

Pesta porcină africană evoluează de câţiva ani în unele state din Uniunea Europeană, inclusiv în exploataţii comerciale, prezenţa virusului având printre efecte interzicerea comerţului intra-comunitar cu carne de porc, potrivit DSVSA Tulcea. În statele non-UE, au fost semnalate cazuri de pestă porcină africană, respectiv Belarus, Rusia şi Ucraina, existând informaţii că virusul ar evolua şi în Republica Moldova. Potrivit ANSVSA, de luni, 7 decembrie, IDSA Bucureşti va analiza în vederea diagnosticării pestei porcine africane circa 25 de probe recoltate de la porcii mistreţi din Republica Moldova.

Activităţile de vânătoare în Delta românească a Dunării au fost interzise din anul 2011, după ce a intrat în vigoare legea nr. 136 care a modificat actul normativ privind constituirea Rezervaţiei.

După mai mulţi ani în care populaţia din localităţile izolate din Delta Dunării a semnalat faptul că şacalii, mistreţii şi vulpile atacă gospodăriile private şi distrug culturile agricole, ARBDD a obţinut, la sfârşitul anului trecut, avizul Academiei Române pentru extracţia a 216 mistreţi, 157 de vulpi, precum şi a 455 de şacali, însă doar o parte din acest efectiv a putut fi scos din Rezervaţie de agenţii ecologi ai instituţiei.

Suprafaţa propriu-zisă a Deltei este de 4.455 de kilometri pătraţi, din care 3.510 kilometri pătraţi, respectiv 84%, se găseşte pe teritoriul României, iar restul în Ucraina.

×