x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Au fost stabilite măsurile de control şi combatere a pestei porcine după confirmarea primului focar din |Argeș

Au fost stabilite măsurile de control şi combatere a pestei porcine după confirmarea primului focar din |Argeș

03 Noi 2018   •   18:20
 Au fost stabilite măsurile de control şi combatere a pestei porcine după confirmarea primului focar din |Argeș

Autorităţile din Argeş au aprobat, sâmbătă, planul de măsuri privind controlul şi combaterea pestei porcine africane, după confirmarea primului focar din judeţ, într-o gospodărie din localitatea Negraşi. 

"Primele măsuri au fost puse deja aplicare. Astfel, a fost delimitată zona din jurul focarului, gospodăria fiind plasată sub supraveghere oficială. De asemenea, sunt aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei", se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Argeş. 

Conform aceleiaşi surse, la acţiuni participă echipe formate din reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi medici veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. 

"În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km în jurul focarului. Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploataţii de tip comercial de pe raza judeţului Argeş", se mai menţionează în comunicat. 

În paralel se desfăşoară o anchetă epidemiologică, în urma căreia se va stabili cauza infestării cu PPA în exploataţia agricolă din comuna Negraşi. 

Pesta porcină africană a fost confirmată la patru porci dintr-o gospodărie din satul Negraşi din judeţul Argeş, aceasta fiind plasată sub supraveghere oficială, a anunţat, vineri seară, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). 

"În data de 2.11.2018, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la patru porci dintr-o gospodărie din satul Negraşi, comuna Negraşi, judeţul Argeş. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din judeţul Argeş s-a întrunit în această dimineaţă, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli", se precizează în comunicat. 

Datele ANSVSA din 1 noiembrie arată că pesta porcină africană evoluează în 276 de localităţi din 17 judeţe, unde sunt active 1.062 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale. 

De asemenea, au fost înregistrate 142 de cazuri la mistreţi. În total, au fost eliminaţi 356.144 de porci afectaţi de boală. AGERPRES

×