x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Avocatul Poporului cere stoparea desfiinţării construcţiilor provizorii din str. Vulturilor, unde locuiesc mai multe persoane

Avocatul Poporului cere stoparea desfiinţării construcţiilor provizorii din str. Vulturilor, unde locuiesc mai multe persoane

06 Noi 2015   •   15:12
Avocatul Poporului cere stoparea desfiinţării construcţiilor provizorii din str. Vulturilor, unde locuiesc mai multe persoane
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Avocatul Poporului a emis o adresă către Direcţia Generală de Poliţie şi Control din Primăria Capitalei în care solicită reconsiderarea soluţiei de desfiinţare a construcţiilor provizorii situate pe domeniul de la adresa din str. Vulturilor nr. 48-50 şi comunicarea actului administrativ prin care s-a luat măsura desfiinţării acestora.

"Totodată, se solicită primarului general interimar al municipiului Bucureşti, Primarului sectorului 3 şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 3 luarea tuturor măsurilor legale care se impun pentru protecţia persoanelor aflate în strada Vulturilor nr. 50, sector 3", informează un comunicat al Avocatului Poporului remis vineri AGERPRES.

În opinia Avocatului Poporului, construcţiile provizorii a căror desfiinţare se cere reprezintă, în momentul de faţă, singura soluţie de adăpostire în timpul sezonului rece pentru această categorie de persoane, până la găsirea unei soluţii viabile. Evacuarea ar constitui încălcarea dreptului la un adăpost corespunzător, maniera propusă de autorităţi este una lipsită de compasiune şi înţelegere faţă de situaţia acestora, se precizează în comunicat.

Solicitările Avocatului Poporului au fost adresate după ce, în 3 noiembrie, a fost emisă de către Direcţia Control din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti o înştiinţare către "proprietarii construcţiilor cu caracter provizoriu (barăci din lemn) amplasate fără autorizare de construire pe domeniul public al municipiului Bucureşti, trotuarul din dreptul imobilelor situate în strada Vulturilor nr. 48-50, sector 3".

Înştiinţarea a fost afişată la această adresă tot în 3 noiembrie şi pune în vedere persoanelor aflate la adresă să desfiinţeze construcţiile provizorii în termen de 72 de ore.

Aceste ultime demersuri vin după ce Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la situaţia cetăţenilor evacuaţi din str. Vulturilor, nr. 50, sector 3, care locuiesc în stradă (sesizarea din oficiu nr. 10442 din 1 octombrie 2014).

"În context, au fost efectuate trei deplasări la faţa locului de către un reprezentant al instituţiei Avocatul Poporului, patru anchete (efectuate la Primăria sectorului 3 Bucureşti - Serviciul Fond Imobiliar şi la Primăria Municipiului Bucureşti - Serviciul Spaţiu Locativ şi cu Altă Destinaţie), a fost acordată de către Avocatul Poporului o audienţă reprezentanţilor persoanelor evacuate şi ai ONG-urilor şi au fost emise două recomandări adresate instituţiilor sus-menţionate", se arată în comunicat.

Prin respectivele recomandări, Avocatul Poporului a solicitat primarului general şi primarului sectorului 3 să ia măsurile legale care se impun în vederea respectării drepturilor persoanelor evacuate.

×