x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Bilanțul pagubelor după 4 zile de „ploaie îngheţată”

Bilanțul pagubelor după 4 zile de „ploaie îngheţată”

de Theodora Şutiu    |    28 Ian 2019   •   10:35
Bilanțul pagubelor după 4  zile de „ploaie îngheţată”
Sursa foto: Lucian Alecu

Începând de vineri seară, 18 judeţe din România s-au aflat sub cod galben de polei. Drumurile şi căile ferate au fost afectate, iar mai multe localităţi din sudul ţării au rămas fără energie electrică. Probleme din cauza ploii îngheţate au fost şi în Capitală. Potrivit ISU, pompierii au intervenit în peste 2.000 de cazuri. Mai mult de 200 de maşini au fost avariate din cauza numărului mare de copaci care s-au rupt.

Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au fost chemaţi din turele libere pentru a putea face faţă sutelor de solicitări. Potrivit purtătorului de cuvânt ISU Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile, această situaţie este fără precedent. El a precizat că, la ora transmiterii acestei ştiri, mai sunt în desfăşurare 60 de operaţiuni pentru îndepărtarea copacilor căzuţi pe maşini. În total, de la ora 6 dimineaţa, au fost înregistrate 236 de solicitări pentru astfel de cazuri: „Voi reveni la situaţia zilei de ieri, care a fost una fără precedent, cel puţin pentru acest tip de fenomen meteo - „freezing rain”, o situaţie deosebită, pentru că din cursul serii de vineri până sâmbătă dimineaţă, au fost doar 115 solicitări şi apoi, în decurs de doar câteva ore, numărul lor a fost de şapte ori mai mare, iar statistica pe 24 de ore ne arată că au fost 1.800 de cazuri”, a declarat Daniel Vasile, într-o conferinţă de presă care a avut loc la sediul ISU.

Peste 100 de localităţi, în beznă

Potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Energiei, Ialomiţa este cel mai afectat judeţ, înregistrând în continuare un număr de 31.987 de consumatori fără curent electric. În Călăraşi, numărul consumatorilor încă nealimentaţi cu energie electrică a scăzut de la circa 30.000 la 16.113. În plus, în Giurgiu, 12.190 de gospodării nu sunt încă alimentate cu energie electrică, faţă de vârful de aproximativ 30.000.

Şoferii de troleibuze şi vatmanii, revoltaţi

Tot în cursul zilei de sâmbătă, mai multe tramvaie, dar şi troleibuze au format cozi nesfârşite după ce au rămas blocate. Situaţia s-a rezolvat după ce au venit lucrători de la Primărie, STB şi Enel. Zeci de şoferi şi vatmani ai STB acuză conducerea instituţiei că au fost lăsaţi în frig, în traseu, asta după ce zeci de copaci prăbuşiţi au blocat atât liniile de rulare, cât şi cele de contact.

Ajutor de la primărie

Primăria Sectorului 4 a anunţat că le va oferi proprietarilor maşinilor avariate din cauza  „ploii îngheţate” şi care nu au asigurare suportul necesar întocmirii dosarelor de despăgubire, astfel încât cererile lor să fie soluţionate în regim de urgenţă.

 

În Capitală, s-au degajat 1.752 copaci, 26 de stâlpi de electricitate şi 80 de cabluri electrice, fiind afectate 221 de autoturisme

×
Subiecte în articol: ploaie inghetata freezing rain