x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Biserica din Botoșani care este mutată de la un sat la altul

Biserica din Botoșani care este mutată de la un sat la altul

04 Noi 2017   •   20:00
Biserica din Botoșani care este mutată de la un sat la altul

O biserică de lemn din judeţul Botoşani poartă numele de "Biserica plimbătoare", după ce locul pe care a fost amplasată aceasta a fost schimbat de două ori. 

Biserica de lemn din satul Corjăuţi, comuna Hilişeu Horia, aflată pe lista monumentelor istorice, a fost ridicată iniţial în localitatea Hliboca din Ucraina, după care a fost demontată şi reasamblată la Pomârla, pe o moşie a boierului Başotă. 

Ulterior, în 1813, ea a fost din nou strămutată, fiind transportată de săteni într-o singură noapte şi refăcută pe amplasamentul actual din Corjăuţi, unde este folosită şi în prezent ca biserică a satului. 

"Povestea acestei biserici este foarte interesantă. Satul Corjăuţi are parte de această nestemată în 1813, când vieţuitori ai acestor meleaguri, ţărani destoinici, se duc şi cară biserica într-o singură noapte. Biserica este adusă la Corjăuţi de la Pomârla, dar ea nu a fost construită iniţial acolo, în Pomârla, pe moşia lui Başotă. Ea a fost adusă acolo de la Hliboca', susţine primarul comunei Hilişeu Horia, Ioan Butnaru. 

Biserica are o structură de lemn cu poală dublă, bine conservată, şi turn-clopotniţă peste intrare. 

Temelia şi soclul sunt din piatră, pereţii din bârne de stejar, iar acoperişul, iniţial din draniţă, a fost înlocuit cu tablă. 

Icoanele de pe catapeteasmă sunt din lemn de tei, pictate în stil bizantin şi bine conservate. Ele sunt încadrate în rame simple şi poleite. AGERPRES

×
Subiecte în articol: botosani biserica biserica plimbatoare