x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Cariera Roşia, blocată din cauza unui lider ACL

Cariera Roşia, blocată din cauza unui lider ACL

de Gabriela Mladin    |    09 Oct 2014   •   13:06
Cariera Roşia, blocată din cauza unui lider ACL

Peste 2.000 de angajaţi ai Carierei Roşia sunt în pericol de a fi trimişi în somaj, după ce familia liderului PDL Gorj, copreşedinte ACL împiedică extinderea exploatării de cărbune. Asta susţine managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, după negocierea purtată cu familia lui Dan Vâlceanu. Ciurel spune că pretenţiile aberante pentru exproprierea unei suprafeţe de pădure ce aparţine politicianului nu pot fi acceptate, iar lucrul acesta duce la întreruperea activităţii în carieră. De cealaltă parte, liderul ACL Gorj, Dan Vîlceanu susţine că momentul ales de Ciurel de a rezolva negocierea în presă nu poate fi interpretată decât ca şi acţiune politică.

Chiar premierului Victor Ponta i-a fost explicată situaţia de la Cariera Roşia în urmă cu câteva zile de către managerul CEO, Laurenţiu Ciurel. Gravă este, însă, consecinţa neînţelegerii dintre părţi. În opinia managerului neacceptarea pretenţiilor solicitate de familia Vâlceanu duce la închiderea activităţii carierei şi trimiterea în şomaj a peste 2.000 de oameni. Pe de altă parte şi acceptarea propunerii familiei Vâlceanu ar duce la scoaterea din visterie a unor sume uriaşe pentru o suprafaţă de teren care, în mod normal, nu ar face decât maxim 20.000 de lei.

Pretenţiile liderului ACL!

În cariera Roşia, frontul de exploatare a ajuns la limita proprietăţii familiei liderului ACL Gorj, Dan Vâlceanu. Pentru că părţile nu au ajuns la nicio înţelegere, excavatoarele stau trase pe dreapta. Conform managerului companiei, Laurenţiu Ciurel, familia lui Dan Vâlceanu a venit cu pretenţii aberante. Pentru o suprafaţă de pădure de 3,2 ha, familia Vâlceanu a cerut 400.000 de lei. În zonă, un hectar de pădure se vinde cu maxim 6.000 de lei. „Nouă ne trebuie doar pădurea, că ea se află înaintea frontului de lucru, însă domnul Vâlceanu a venit cu pretenţia să-i mai cumpărăm şi două case din Fărcăşeşti, care nu sunt afectate de carieră, iar în locul lor să-i reconstruit alte două în Târgu-Jiu, de aceeaşi suprafaţă plus câte 5.000 de m.p. aferenţi pentru fiecare casă. Mai dorea domnul Vâlceanu, în plus de toate acestea, şi 5 loturi de casă în intravilan, la Târgu-Jiu de câte 1.000 de m.p. fiecare. Este aberant! Nu putem să acceptăm aceste solicitări care ne-ar scoate bani importanţi din companie. Gândiţi-vă cât costă un teren în Târgu-Jiu, să construieşti o casă şi toate celelalte, deşi noi nu avem nevoie decât de 3,2 hectare care ar costa 20.000 de lei”, a explicat Laurenţiu Ciurel.

2.000 de angajaţi, trimişi în şomaj

Dacă nu acceptă aceste solicitări, Ciurel este pus în situaţia de a bloca activitatea carierei Roşia. „Legislaţia nu ne ajută, i-am cerut şi premierului să facă ceva, că stăm pe loc şi cei care vin cu astfel de pretenţii nu pot fi forţaţi. Ei ne condiţionează, iar oamenii nu înţeleg că din cauza unor astfel de politicieni, de la care aveam pretenţii să înţeleagă mult mai bine aceste probleme, suntem puşi în situaţia de a trimite oamenii acasă”, a mai spus Ciurel.

Vâlceanu: „Ciurel a început campania electorală!”

De cealaltă parte, liderul ACL Gorj, Dan Vâlceanu susţine că momentul ales de Laurenţiu Ciurel nu este deloc potrivit. „Cred că domnul Ciurel face acum politică, era normal ca aceste discuţii să nu le fi avut acum în campanie electorală şi nu prin in termediul presei. Ştiu că tatăl meu s-a întâlnit în 2013 cu domnul Ciurel şi părea că s-au înţeleg. Tatăl meu este proprietarul terenului pe care se află pădurea şi nu a cerut decât preţul pe care compania l-a plătit şi în alte situaţii similare. Mai are o casă în Fărcăşeşti şi nu a vrut decât reconstrucţia ei acolo unde CEO deţine teren. A mai vrut şi terenul aferent. De cealaltă casă, nu ştiu decât că aparţine unchiului meu şi nu ştiu exact ce au negociat. Dar, spre deosebire de domnul Călinoiu, care a căpătat calitatea de strămutat, noi am avut teren moştenire. În plus, nu ne-am rugat de nimeni să ne cumpere terenul, cei de la companie au venit la noi. Situaţia este veche, chiar din vremea în care la SNLO era domnul Burlan, colegul meu de partid, care dorea să dăm pădurea aproape gratis. Mă surprinde pentru că nu l-am auzit niciodată pe domnul Ciurel spunând că pretenţiile sunt aberante, iar acum vine să le comunice prin intermediul presei”, a declarat, Dan Vâlceanu.

Rezilierea contractelor, supărarea familiei Vâlceanu

Motivul neînţelegerii şi solicitările venite din partea familei Vâlceanu se pare că au apărut după ce CEO a decis să întrerupă contractele cu firma politicianului. „Din 2009 şi până la jumătatea lui 2010, firma domnului Vâlceanu încasa aproape 150.000 de lei pe lună pentru vulcanizarea benzilor din carieră. Această activitate eu am reziliat-o şi am decis ca angajaţii din companie să facă vulcanizarea. De ce să dăm unei firme din afară să facă ceva ce puteau angajaţii noştri. De aici, probabil, au plecat supărările familiei Vâlceanu pe CEO şi ne află în situaţia asta”, a mai spus managerul CEO.
 

×