x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Câteva mii de persoane participă la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române, la Iaşi

Câteva mii de persoane participă la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române, la Iaşi

24 Ian 2019   •   10:56
Câteva mii de persoane participă la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române, la Iaşi

Câteva mii de persoane ignoră faptul că afară sunt minus 7 grade Celsius şi ninge abundent şi au venit încă de la primele ore ale dimineţii de joi în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a lua parte la manifestările care marchează împlinirea a 160 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

Reprezentanţii municipalităţii ieşene şi-au petrecut noaptea de miercuri spre joi îndepărtând zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din apropierea Pieţei Unirii, pentru a nu fi înregistrate incidente în timpul manifestărilor.

Cu puţin timp înainte de miezul nopţii, autorităţile locale au făcut ultimele retuşuri în Piaţa Unirii, unde joi urmează să se desfăşoare o parte din evenimentele dedicate actului de la 24 ianuarie 1859.

În timp ce maşinile îndepărtau zăpada de pe trotuare, Piaţa Unirii a fost cosmetizată cu ajutorul unor ghivece cu brazi, iar statuia domnitorului Cuza a fost spălată.

Manifestările au început la ora 9,30, cu spectacolul de muzică populară "Noi suntem români". Chiar dacă mercurul din termometre arată că afară sunt minus 7 grade Celsius, la care se adaugă ninsoarea, în Piaţa Unirii sunt câteva mii de persoane.

La ora 10,30 a fost oficiată o slujbă de Te Deum de către reprezentaţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi cei ai Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi. Momentul va fi urmat de depunerea de coroane de flori la Ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza, o paradă militară şi intonarea "Horei Unirii".

Vor susţine discursuri primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.

Pe scena amplasată în Piaţa Unirii vor fi prezenţi şi membri ai Guvernului, liderii Pro România şi PNL, Victor Ponta şi Ludovic Orban, Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma Dreptate şi Adevăr din Republica Moldova.

După parada militară, oficialii se vor deplasa pe jos până la Biserica Trei Ierarhi, locul unde este înmormântat domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Aici va fi oficiată o slujbă religioasă, urmată de depunere de coroane.

De la ora 17,30, militarii vor defila cu torţe aprinse din Piaţa Unirii până la Palatul Culturii. Iar de la ora 18,00, la Palatul Culturii va fi organizat Balul Unirii. AGERPRES

×
Subiecte în articol: manifestări unirea principatelor iasi