x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Ce măsuri a luat Primăria Capitalei după apariția primului pacient infectat cu coronavirus

Ce măsuri a luat Primăria Capitalei după apariția primului pacient infectat cu coronavirus

27 Feb 2020   •   17:41
Ce măsuri a luat Primăria Capitalei după apariția primului pacient infectat cu coronavirus
Sursa foto: monkeybusinessimages/Getty Images/iStockphoto

Primarul General, Gabriela Firea, a convocat un  Comandament de urgență la Primăria Capitalei, după confirmarea primului caz de coronavirus in Romania și a anunțat măsurile deja aplicate, conform procedurilor în astfel de situații.

La ședință au participat: conducerea ASSMB, managerii si directorii medicali ai celor 19 spitale aflate in administrarea PMB, reprezentanti ai SABIF, DGASMB, precum si ai altor institutii cu atributii in domeniu.

 

Primarul General, Gabriela Firea: „În toată această perioadă ne-am întâlnit și ne-am organizat, pentru a fi capabili să facem față situației nou-create, am pus în practică toate măsurile necesare, însă nu am făcut publice aceste ședințe pentru a nu contribui la emoția generală creată. Sunt în sală reprezentate toate instituțiile care au atribuții în domeniul medical și al situațiilor de urgență.

 

Suntem în permamentă legatură cu autoritățile centrale și vom respecta cu toții instrucțiunile primite de la Comitetul național pentru situații de urgență. Personal țin legătura permanent cu dr. Raed Arafat, cu Prof. Streinu Cercel (Spitalul Matei Balș) și Prof. Emilian Imbri, de la Spitalul Victor Babeș, coordonat de Primăria Capitalei prin ASSMB.

 

Principala întrebare a părinților din București, a fost dacă se vor închide școlile, grădinițele, pentru a fi limitată o posibilă extindere a răspândirii virusului de gripă nouă. Precizez faptul ca primarul general nu poate dispune de unul singur închiderea unităților de învățământ.

 

S-a creat o emoție, dar îi asigur pe bucureșteni că suntem capabili să facem față situației.Nu este cazul să aplicăm restricții până când nu suntem informați că suntem în acea situație, dar asta nu înseamnă că nu facem nimic. Suntem bine organizați, am asigurat spațiile necesare, avem stocuri de materiale sanitare, vom anunța prompt orice măsură este necesar a fi luată de către populație. Important este să nu contribuim și noi suplimentar la emoția creată, care poate avea efecte mai periculoase decât virusul în sine ".

 

 Gabriela Firea a anuntat :

« Spitalul de boli infecțioase și tropicale Victor Babeș, administrat de PMB prin ASSMB, a alocat un corp special de clădire cu 60 de locuri pentru pacienții infectați, Pavilionul B4, complet dotat și modernizat anul trecut. Pentru aceștia, s-a creat un circuit separat de acces, încă de la poartă. Personalul este dotat cu echipament de protecție necesar într-o astfel de situație.

 

 De asemenea, Spitalul Colentina va funcționa ca spital-suport, este tot o unitate administrată de noi prin ASSMB. Va primi de la Spitalul Matei Balș pacienți care au nevoie de terapie intensivă – cei care nu au coronavirus, dar se aflau internați pentru alte afecțiuni, și acum este indicat să elibereze ATI-ul de la Matei Balș.

 

Totodată, demarăm în regim de urgență achiziția a 2 aparate de testare genetică pentru depistarea coronavirusurilor, unul pentru Spitalul Victor Babeș și unul la solicitarea Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Bals – aflat în subordinea Ministerului Sănătății. Acest aparat folosește metoda real time PCR, care ofera rezultate precise în câteva ore. Există deja câte unul în aceste unități, dar este necesară suplimentarea.

 

Punem în continuare la dispoziție clădirea pentru persoanele aflate în carantină – persoane asimptomatice, dar care vin din zone de risc, cu teste negative în momentul carantinării și care rămân 14 zile în acest loc pentru a putea fi monitorizate de persoanl specializat.

Asiguram pentru aceste persoane hrana si alte necesitati prin DGASMB si paza prin Politia Locala. Persoanele sunt supravegheate medical de catre DSP, care a stabilit ca aceasta cladire indeplineste criteriile necesare unui spatiu de carantina.

 

La parterul cladirii functioneaza o clinica de dializa si un cabinet RMN, fiecare cu intrare proprie si circuit separat, asigurandu-se protejarea celor din vecinatate.

Daca situatia o va impune si autoritatile centrale ne solicita sprijinul vom identifica si alte cladiri destinate carantinei”.

 

Emilian Imbri, manager la Spitalul de boli infecțioase și tropicale “Victor Babeș”: “Este nevoie de o gândire rațională și de foarte mult calm. Vorbim despre o boală infecțioasă care se tratează și se urmărește pe parcursul evoluției.

Fiind spital de boli infecțioase, “Victor Babeș” este nominalizat, alături de “Matei Balș”, în Ordinul de Ministru care stabilește unitățile care preiau primele internări.

Toate persoanele care s-au prezentat la Babeș sunt sănătoase. Deocamdată nu mai avem alți pacienți – doar 2 persoane sunt în izolare aici, însă este vorba despre suspiciuni neconfirmate –vorbim de persoane care au fost testate, iar rezultatul a infirmat existența infecției COVID-19.

Am luat toate măsurile necesare, legate de stocuri, de materiale, de personal,  de respectarea metodologiilor de lucru și de modalitatea de acces în unitate. Punem accent nu doar pe pacient, ci și pe protecția personalului medical".

 

Ablachim Turkes, director medical ASSMB, a precizat că s-au luat toate măsurile firești în astfel de situații:  “Am reglementat acces limitat în unitățile medicale, pentru protecția pacienților, am achiziționat materiale de protecție, avem stocuri de dezinfectant, de medicamente, de materiale sanitare. Personalul  a fost instruit în toate spitalele.

În plus, punem accent pe igiena în școli – persoanlul medical de aici a început deja un program de reamintire a regulilor de igienă – care le-au fost predate elevilor în cei 3 ani de campanie de informare

 

Alis Grasu, managerul SABIF, a precizat că persoanlul ambulanțelor este dotat cu material de protecție, procedurile se respectă cu strictețe, iar ambulanțele sunt periodic igienizate (o dată la 12 ore), indiferent de cazul la care au intervenit, printr-o metodă foarte eficientă (nebulizare). Dacă ambulanța a intervenit la un caz în care era vorba despre suspiciune de coronavirus, ambulanșa este dezinfectată imediat după revenire.

×
Subiecte în articol: coronavirus Gabriela Firea