x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale CEDCD: Învăţătoarea şi directoarele unei şcoli din Galaţi, amendate pentru discriminarea unei fetiţe cu dizabilităţi

CEDCD: Învăţătoarea şi directoarele unei şcoli din Galaţi, amendate pentru discriminarea unei fetiţe cu dizabilităţi

10 Mai 2017   •   10:59
CEDCD: Învăţătoarea şi directoarele unei şcoli din Galaţi, amendate pentru discriminarea unei fetiţe cu dizabilităţi

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a amendat mai multe persoane de la o şcoală din Galaţi pentru discriminare activă şi pasivă în cazul unei fetiţe cu Sindrom Asperger, fiind vizate învăţătoarea copilului, dar şi conducerea unităţii şcolare. 

"Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi câştigă un nou caz de discriminare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). În urmă cu un an, o fetiţă cu Sindrom Asperger (tulburare de spectru autist înalt funcţional) de 8 ani, din Galaţi, a fost supusă unor umilinţe grave de învăţătoarea ei şi izolată de restul clasei din cauza dizabilităţii. Conducerea Şcolii nr. 10 'Petre Ţuţea' din Galaţi, prin cele două directoare, a rămas pasivă la aceste întâmplări semnalate de mama fetiţei. (...) Conform deciziei Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), educatoarea şi cele două directoare au fost sancţionate cu amendă de 1.000 lei fiecare şi au fost obligate la publicarea hotărârii de sancţionare într-un ziar de circulaţie locală", se arată într-un comunicat al informează Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD). 
Potrivit sursei citate, sancţionarea conducerii şcolii pentru pasivitate este o premieră pentru cazurile de discriminare a copiilor cu dizabilităţi din România. 
Incluziunea şcolară a copiilor cu nevoi speciale este responsabilitatea şcolii în ansamblul ei, atât prin profesori, la clasă, cât şi prin persoanele (directori de şcoală) sau instituţiile (Inspectorat Şcolar, Ministerul Educaţiei) care le supraveghează activitatea şi au rolul de a media eventuale conflicte sau de a regla derapaje, menţionează CEDCD. 
"În cazul de faţă, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a constatat 'lipsa de cooperare şi comportamentul pasiv manifestat de conducerea unităţii şcolare care, prin efectele pe care le-a generat, a supus minora la un tratament injust. Colegiul Director constată că nu a fost luată nicio măsură de către conducerea unităţii şcolare la problemele semnalate de mama minorei'. De asemenea, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a reţinut că învăţătoarea fetiţei 'a manifestat un comportament opoziţionist faţă de integrarea minorei în colectiv, manifestat prin refuzul colaborării cu părinţii'. 'Reclamanta muta zilnic banca în care stătea minora într-o sală alăturată, a comunicat diagnosticul minorei în faţa celorlalţi părinţi şi a demarat acţiunea de convingere în vederea excluderii copilului din clasă'", precizează CEDCD. 
Preşedintele CEDCD, Mădălina Turza, a atras atenţia părinţilor că fapte precum comunicarea diagnosticului copilului către alţi părinţi şi coalizarea acestora pentru excluderea copilului din clasă şi şcoală reprezintă o "formă gravă de discriminare", precum şi "un atentat" la protecţia datelor cu caracter personal.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: CEDCD galaţi