x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Cel puţin 14 morţi în Niger şi 11 în Coasta de Fildeş din cauza ploilor torenţiale

Cel puţin 14 morţi în Niger şi 11 în Coasta de Fildeş din cauza ploilor torenţiale

16 Iun 2017   •   16:48
Cel puţin 14 morţi în Niger şi 11 în Coasta de Fildeş din cauza ploilor torenţiale

Cel puţin 14 persoane, majoritatea copii, au murit în Niger, iar alte 11 şi-au pierdut viaţa în Coasta de Fildeş ca urmare a ploilor abundente care au provocat prăbuşirea unor locuinţe şi producerea de alunecări de teren, conform bilanţurilor oficiale anunţate vineri, citate de AFP. 

În Niger, vineri, au fost confirmate 14 decese, conform datelor Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) la Niamey, care precizează că alte patru persoane sunt date dispărute. Autorităţile anunţaseră, miercuri, moartea a nouă copii, la Niamey. 

În Abidjan, capitala economică a Republicii Coasta de Fildeş, bilanţul arată 11 persoane decedate. "Ploile abundente de la 10 iunie la 13 iunie au cauzat moartea a trei persoane, inclusiv a unui cuplu de persoane în vârstă", a declarat vineri pentru AFP comandantul Vital Oulad din cadrul departamentului de pompieri militari din Abidjan. Acesta a precizat că o persoană este dată dispărută. 

Bilanţul publicat anterior anunţa că ploile abundente au provocat moartea a opt persoane, alte câteva sute fiind sinistrate. 

Marea majoritate a victimelor sunt locuitori din ghetouri, zone cu infrastructură proastă şi cu locuinţe ridicate la baza dealurilor, în regiuni instabile în caz de ploi abundente. 

Potrivit informaţiilor meteorologice, la Abidjan se aşteaptă în continuare ploi însemnate cantitativ. 

Precipitaţiile abundente provoacă în mod regulat victime la Abidjan - în 2016, 16 persoane şi-au pierdut viaţa, iar în 2014, 39 de oameni au pierit din cauza intemperiilor. 

Autorităţile au promis că vor ajuta victimele, însă au subliniat că modul în care sunt construite locuinţele este de multe ori răspunzător de producerea accidentelor. 

În Niger, "după ploile torenţiale care au căzut la 13 şi 14 iunie, 411 gospodării, respectiv 3.054 de persoane, au fost afectate", conform OCHA. 

Sezonul ploios, care durează trei-patru luni, este abia la început în Niger, ţară care se confruntă în mod regulat cu grave crize alimentare din cauza alternanţelor dintre perioade de secetă şi inundaţii. 

Conform datelor guvernamentale actualizate la 15 iunie, 157.000 de persoane ar putea fi afectate de inundaţiile din Niger. Această ţară, alături de partenerii săi, a dezvoltat deja un "plan de salvare" în valoare de 6,5 milioane de dolari pentru persoanele care vor fi victime ale intemperiilor, a dat asigurări ONU. 

În 2016, cel puţin 50 de persoane au murit în inundaţiile care au afectat 145.000 de persoane, în special în regiunile deşertice de Agadez şi Tahoua, precizează sursa citată.

 

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: niger coasta de fildes inundatii