x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Chivorchian şi Ostaficiuc, trimişi în judecată pentru finanţarea ilegală a Poli Timişoara

Chivorchian şi Ostaficiuc, trimişi în judecată pentru finanţarea ilegală a Poli Timişoara

17 Aug 2015   •   15:03
Chivorchian şi Ostaficiuc, trimişi în judecată pentru finanţarea ilegală a Poli Timişoara
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Procurorii DNA au dispus, luni, trimiterea în judecată a secretarului general al Federaţiei Române de Fotbal, Gheorghe Chivorchian, şi a lui Constantin Ostaficiuc - fost preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, alături de alte persoane, pentru fapte privind finanţarea nelegală a echipei de fotbal Poli Timişoara.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, au fost deferiţi justiţiei Constantin Ostaficiuc - preşedinte CJ Timiş şi Petrişor Nădăştean - secretar al judeţului la data faptelor, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, iar pentru complicitate Răzvan Hrenoschi, Daniela Octavia Pepa, Dan Sabin Cionvică, Petru Borza şi Mircea Marian Mihuţ, funcţionari publici la momentul săvârşirii faptei.

În sarcina lui Gheorghe Chivorchian, Ion Negrei şi Liviu Ioan Roşca, persoane cu funcţii de conducere în SC FC Politehnica Timişoara SA la data faptelor, s-a reţinut pe lângă complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

DNA precizează că, în perioada 2008 - 2011, Ostaficiuc şi Nădăştean, profitând de funcţiile pe care le ocupau, în mod abuziv şi contrar prevederilor legale, au aprobat şi dispus alocarea şi plata, cu sprijinul celorlalţi coinculpaţi, din bugetul judeţului Timiş, a sumei de 9.950.000 lei către SC Politehnica Timişoara (fostă SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA), în condiţiile în care potrivit reglementărilor în vigoare finanţarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitată la entităţile fără scop lucrativ, fiind excluse societăţile comerciale al căror scop este obţinerea unui profit, în cazurile în care sursa de finanţare o reprezintă sume de bani ce provin din fonduri publice.

Procurorii au reţinut că cei doi, cu ştiinţă, au iniţiat procedurile de obţinere şi apoi au avizat favorabil hotărârea CJ Timiş nr. 39/03.04.2008 în baza căreia, la 3 aprilie 2008, s-a semnat protocolul de colaborare între Consiliul şi SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA având ca obiect susţinerea echipei de fotbal, invocând ca şi considerent social necesitatea realizării proiectului de ridicare a nivelului performanţei sportive şi asigurarea condiţiilor de accedere şi participare la competiţiile de club UEFA.

"Aceste documente au fost încheiate în condiţiile în care inculpaţii au cunoscut faptul că nu exista o bază legală, întrucât societatea respectivă nu se încadra în categoria beneficiarilor finanţării, fiind o societate pe acţiuni de drept privat, al cărei scop era obţinerea de profit în interesul unui număr restrâns de persoane, aşadar nu era o societate fără scop lucrativ ce are ca obiect dezvoltarea sportului de masă. În derularea activităţii infracţionale concepute de Ostaficiuc şi Nădăştean, aceştia au fost sprijiniţi de inculpaţii Mihuţ, Cionvică, Borza şi Pepa, care şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi au întocmit, avizat şi semnat, cu încălcarea atribuţiilor legale, actele necesare efectuării plăţilor de către CJ, fără a avea documentele justificative prevăzute de lege", se spune în comunicat.

DNA menţionează că, în perioada 2008 - 2011, CJ Timiş, cu încălcarea prevederilor legale, a acordat SC Politehnica Timişoara, din bugetul judeţului, suma de 9.950.000 lei, sumă ce constituie un prejudiciu adus bugetului Consiliului.

"Mai mult, alocarea sumelor de bani era condiţionată de îndeplinirea obligaţiilor de plată restante şi la termen ale SC Politehnica Timişoara faţă de CJ Timiş, obligaţii ce s-a constatat că nu au fost îndeplinite, entitatea beneficiară înregistrând datorii semnificative la bugetul judeţean tocmai din categoria celor menţionate în protocol, atât la momentul încheierii protocolului cât şi a actelor adiţionale prin care acesta a fost prelungit ulterior pentru alte perioade bugetare. Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din CJ Timiş, atât la data semnării protocolului, cât şi la momentul semnării actelor adiţionale de prelungire a protocolului pentru următoarele perioade bugetare", mai susţin anchetatorii.

Sursa citată precizează că, după aprobarea finanţării, în scopul întocmirii şi efectuării înregistrărilor financiar-contabile de către angajaţii CJ a sumelor virate către firma respectivă, Chivorchian, Negrei şi Roşca, pentru a sprijini activitatea infracţională, au prezentat şi depus documente false din care rezulta că banii acordaţi au fost utilizaţi pentru achitarea drepturilor de natură salarială sau asimilată veniturilor către jucătorii de fotbal legitimaţi la clubul de fotbal respectiv.

"În realitate, sumele alocate de la bugetul judeţean Timiş au fost folosite în alte scopuri decât destinaţia stabilită prin protocol, fiind astfel acoperite cheltuieli ale SC Politehnica Timişoara care nu aveau legătură cu activitatea echipei de fotbal, în condiţiile în care între destinaţiile stabilite prin protocolul de colaborare a sumelor alocate (sume cu destinaţie specială - "exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal") şi utilizarea lor efectivă, conform datelor din Trezoreria Timişoara, nu exista corespondenţă. Astfel, banii au fost direcţionaţi în alte scopuri (plăţi de penalităţi contractuale şi chirii, în relaţia cu acelaşi CJ, plăţi prin executare silită efectuată de organele fiscale ale Ministerului Finanţelor Publice etc.)", se mai arată în comunicat.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile ce aparţin inculpaţilor Ostaficiuc, Nădăştean, Hrenoschi, Mihuţ, Roşca şi Cionvică şi aplicate popriri asupra conturilor bancare deschise pe numele lui Nădăştean şi al lui Ostaficiuc.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.

×