x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Constanţa: Arhiepiscopia Tomisului a publicat lista clericilor proscrişi

Constanţa: Arhiepiscopia Tomisului a publicat lista clericilor proscrişi

23 Iun 2016   •   18:30
Constanţa: Arhiepiscopia Tomisului a publicat lista clericilor proscrişi
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Arhiepiscopia Tomisului a dat publicităţii joi o listă cu 23 de reprezentanţi ai cinului preoţesc care şi-au pierdut dreptul de a oficia în biserică sau de a săvârşi slujbe ritualice de înmormântare şi pomenire a morţilor.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, a declarat că lista care cuprinde 23 de preoţi aduce în atenţia enoriaşilor faptul că aceştia au încălcat normele bisericeşti şi morala creştină sau au manifestat o conduită neconformă şi ca atare consistoriul eparhial a decis că şi-au pierdurt dreptul de a purta ţinută clericală şi de a se împărtăşi în Sfântul Altar.

"O parte dintre cei pomeniţi în lista publicată pe site-ul Arhiepiscopiei Tomisului (www.arhiepiscopiatomisului.ro/index.php/administratie/clerici-sanctionati) deşi nu mai au calitatea de preoţi slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR) continuă să oficieze slujbe religioase, înşelând astfel conştiinţa religioasă a credincioşilor, care apelează la ei necunoscându-le adevărata situaţie canonică. Alţii, în spirit responsabil faţă de propriile fapte, au primit cu smerenie deciziile Consistoriului Eparhial şi s-au reintegrat cu succes în sânul comunităţii de credincioşi, unii rămânând în rândul angajaţilor bisericeşti, pe posturi laice", a precizat Eugen Tănăsescu.

Reprezentantul arhiepiscopiei a mai atras atenţia că atâta vreme cât cei decăzuţi din cinul preoţesc continuă să asigure ilegal serviciul religios, în societate există riscul apariţiei unor secte sau schisme, ce pot genera tensiuni religioase în comunităţile de credincioşi. AGERPRES

×