x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Doliu in medicina romaneasca! A MURIT doctorul Elthes, medicul orădean cunoscut pentru extractele de plante contra bolilor hepatice şi biliare

Doliu in medicina romaneasca! A MURIT doctorul Elthes, medicul orădean cunoscut pentru extractele de plante contra bolilor hepatice şi biliare

31 Mai 2016   •   13:06
Doliu in medicina romaneasca! A MURIT doctorul Elthes, medicul orădean cunoscut pentru extractele de plante contra bolilor hepatice şi biliare
Sursa foto: nelsonpeng/Getty Images/iStockphoto

La zece luni după ce a anunţat că se retrage din activitate, cunoscutul medic orădean Ladislau Elthes a încetat din viaţă la sfârşitul săptămânii trecute, informeaza bihoreanul.

Deţinător din 1984 al unui brevet OSIM pentru extractele de plante ce ajutau la vindecarea unor afecţiuni hepatice şi biliare cu etiologii toxice, provocate de alcool, alimentaţie şi poluare (precum ciroza şi dischineziile), doctorul Elthes a fost cunoscut în întreaga ţară pentru "ceaiurile" sale, Elcohep, pentru care era foarte căutat de pacienţi din toate colţurile ţării şi chiar din străinătate.

În toamna anului trecut, dezamăgit că deşi în anii ’80 medicamentul brevetat de el s-a bucurat de succes, industria farmaceutică nu a fost interesată să-l producă pe scară largă, doctorul Elthes anunţa că se va retrage din activitatea pe care o desfăşura ajutat doar de soţia sa, Aristina, şi ea tot medic.

În ultimii ani, doctorul Elthes s-a dedicat unei pasiuni pe care şi-a descoperit-o târziu – arta. În 2010, a absolvit Facultatea de Arte din Oradea şi apoi un masterat în domeniu la Facultatea de Arte din Cluj Napoca, unde în 1976 absolvise Medicina, iar anul acesta urma să îşi susţină un doctorat dedicat reprezentărilor Coborârii de pe Cruce a Mântuitorului în pictură de-a lungul timpului, în diferite perioade şi curente artistice.

Potrivit unor surse apropiate, starea sănătăţii doctorului Elthes s-a înrăutăţit în ultimele luni, fiind internat de mai multe ori la Spitalul Judeţean din Oradea. Afecţiunile sale au fost agravate şi de o boală de care suferea încă din naştere, hemofilia, caracterizată prin dificultăţile de coagulare a sângelui şi greutatea opririi hemoragiilor.

Înmormântarea lui Ladislau Elthes va avea loc miercuri, în Cimitirul Municipal din Oradea, serviciul funerar fiind programat la Capela Steinberg cu începere de la ora 12.

×