x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Dumitraşcu (RADET): Afirmaţia că s-a convenit de luni reducerea popririi conturilor RADET este "mincinoasă"

Dumitraşcu (RADET): Afirmaţia că s-a convenit de luni reducerea popririi conturilor RADET este "mincinoasă"

16 Oct 2015   •   20:57
Dumitraşcu (RADET): Afirmaţia că s-a convenit de luni reducerea popririi conturilor RADET este "mincinoasă"

Afirmaţia directorului general al ELCEN, Marcel Nicolaescu, conform căreia de luni Consiliul de Administraţie al ELCEN a convenit reducerea popririi la 50% a conturilor RADET este "mincinoasă" şi a fost însoţită şi de alte afirmaţii neconforme cu realitatea, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu.

Potrivit unui comunicat al RADET Bucureşti transmis vineri AGERPRES, Gabriel Dumitraşcu prezintă mai multe "argumente şi dovezi", printre care se numără acela potrivit căruia printr-o adresă a ELCEN din 24 septembrie se dispune ca începând de pe 1 octombrie să se revină la procentul de poprire de 100% asupra drepturilor băneşti cuvenite RADET Bucureşti din contul escrow.

Printr-o adresă ELCEN din 14 octombrie se dispune reducerea popririi de la 100% la 50% pentru sumele cuvenite RADET Bucureşti din contul escrow, în mod condiţionat, "începând cu data depunerii de către debitoarea RADET a actului adiţional la contractul de cont escrow încheiat pe 11 octombrie 2001, act adiţional semnat de toate părţile contractante şi din care să rezulte modificarea anexei 2, pct.2 în sensul modificării procentului aferent ELCEN de la 57% la 62,22% şi până la data de 15 noiembrie".

Potrivit sursei citate, se insistă că dispoziţia produce efecte "numai în condiţiile prezentării la acesta de către debitoarea RADET a acestui act adiţional la contractul de cont escrow".

Printr-un act adiţional din 14 decembrie 2004 la contractul de cont escrow încheiat pe 15 octombrie 2001 au fost stabilite procentele de participare la contul escrow, în vigoare şi în prezent: Sucursala Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) - 57%, Nusco lmobiliara CET SRL - 3%, CET Griviţa SRL - 1,90%, Vest Energo SA - 1,75%, Distrigaz Sud - 3%, Otto Gaz SRL - 0,50%, respectiv RADET Bucureşti - 32,85%.

Potrivit OUG nr. 115/2001, din conturile de tip 'escrow' se vor face viramente în conturile curente ale agenţilor economici, în concordanţă cu partea procentuală a fiecăruia, convenită şi stipulată în contractul care stă la baza deschiderii conturilor de tip "escrow".

Modificarea procentelor ELCEN de la 57% la 62,22% nu se poate face decât cu modificarea procentelor celorlalţi participanţi la contul escrow, propunere ce ar trebui acceptată de aceştia.

Conform unor prevederi din Codul de procedură civilă, nu sunt supuse executării silite prin poprire "sumele aferente plăţilor drepturilor salariale viitoare, pe o perioada de 3 luni de la data înfiinţării popririi".

Prin urmare, până pe 30 noiembrie nu este la latitudinea ELCEN încuviinţarea plăţii drepturilor salariale cuvenite angajaţilor RADET.

Cu privire la afirmaţia lui Marcel Nicolaescu conform căreia ELCEN livra marţi, la ora 17,00, agent termic cu temperatura de nouăzeci - nouăzeci şi ceva grade Celsius pe tur şi şaptezeci grade Celsius pe retur se afirmă în comunicat faptul că în realitate temperatura pe tur în CET-urile ELCEN era de şaptezeci de grade Celsius la CET Sud, 91 de grade Celsius la CET Vest şi 77 de grade Celsius la CET Grozăveşti. CET Progresul nu a funcţionat.

"Comanda dispecerului RADET a fost pentru o temperatură a agentului termic de 85 grade Celsius, considerată optimă pentru a asigura o temperatură de 40 grade Celsius în calorifere", mai relevă sursa citată.

ELCEN a decis să reducă poprirea pe contul RADET de la 100% la 50%, astfel încât RADET să poată face reparaţiile necesare funcţionării normale a sistemului, a declarat marţi primarul general interimar al Capitalei, Ştefănel-Dan Marin.

''Ne-am aflat în situaţia în care distribuitorul de agent termic RADET are de executat în continuare aproximativ zece lucrări de reparaţii majore. (...) La masa negocierilor împreună cu directorul Nicolaescu (directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu - n.r.) dânşii au luat decizia ieri să reducă poprirea pe contul escrow de la 100% la 50%, astfel încât RADET să poată face în perioada imediat următoare acele reparaţii necesare funcţionării normale a sistemului'', a spus Ştefănel-Dan Marin într-o conferinţă de presă.

Pe de altă parte, directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu, a spus că nu va cere creşterea preţului gigacaloriei.

×
Subiecte în articol: radet datoria radet