x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Firea face apel la ministrul Energiei pentru deblocarea unei sume către RADET necesară reparaţiilor

Firea face apel la ministrul Energiei pentru deblocarea unei sume către RADET necesară reparaţiilor

16 Iun 2016   •   13:42
Firea face apel la ministrul Energiei pentru deblocarea unei sume către RADET necesară reparaţiilor

Primarul general ales al Capitalei, Gabriela Firea, a făcut apel la ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, să discute cu reprezentanţii ELCEN în vederea deblocării unei sume de bani către RADET, care trebuie să efectueze reparaţii urgente la reţeaua de termoficare.

Prezentă joi dimineaţa pe Calea Griviţei pentru a verifica stadiul lucrărilor de reparaţii în urma unei avarii, Gabriela Firea a atras atenţia asupra faptului că astfel de intervenţii ale RADET sunt necesare aproape zilnic, deoarece reţeaua de termoficare este foarte învechită. Pe de altă parte, reprezentanţii RADET au subliniat că, în lipsa banilor necesari, astfel de reparaţii devin mai degrabă nişte "cârpeli".

"Dacă ministrul Energiei nu convinge conducerea ELCEN să deblocheze din contul Escrow nu doar salariile pentru RADET, ci şi banii necesari pentru reparaţii la reţeaua de termoficare, în afara faptului că sunt aproape 300 de blocuri în Bucureşti care nu au apă caldă pentru că sunt închise două CET-uri importante, (...) iată, în plus, se suprapun şi avariile la conducte. Lucrează angajaţii RADET aproape zilnic, dar ei nu pot să facă faţă numărului mare de avarii la reţeaua de termoficare. Fără bani în buzunar nu poţi să faci absolut nimic. Fac un apel public la ministrul Energiei să discute cu reprezentanţii ELCEN, care sunt în subordinea domniei sale. Fac apel şi la primul ministru Cioloş să înţeleagă faptul că apa caldă pentru bucureşteni pe caniculă nu reprezintă un moft. Este o necesitate. Sunt foarte mulţi copii mici, sunt persoane în vârstă, sunt oameni bolnavi...", a declarat Firea.

Primarul ales a reiterat că, peste două săptămâni, va merge la Bruxelles pentru a debloca suma de 187 de milioane de euro din fonduri europene, în vederea modernizării şi redimensionării reţelei de termoficare din Bucureşti. Ea s-a declarat surprinsă de faptul că până acum, la nivelul PMB, nu au fost luate măsurile necesare în acest sens.

"Trebuie adoptată în Consiliu General, de urgenţă, strategia energetică, un document care este realizat de şase ani, dar care nu s-a adoptat. Pe baza acestei strategii se întocmeşte caietul de sarcini, apoi studiul de fezabilitate. Pasul următor este deschiderea aplicaţiei la Bruxelles şi obţinerea celor 187 de milioane de euro", a precizat ea.

Firea a precizat că săptămâna viitoare, joi, va depune jurământul în calitate de primar general al Capitalei, iar una dintre priorităţile ei va fi să îi invite la PMB pe reprezentanţii RADET şi pe cei ai ELCEN.

"Două entităţi economice, care până la urmă lucrează în acelaşi domeniu, ar trebui să aibă o activitate sinergică, un management comun şi să fie găsită formula administrativă cea mai corectă, mai potrivită acestui moment. ELCEN spune că are datorii. RADET are nevoie de bani şi este un lanţ al slăbiciunilor. Niciodată nu mai ajungem până la urmă să rezolvăm problema. Eu cred că suntem acum într-un moment T zero şi cei care suntem acum în funcţie trebuie să rezolvăm această situaţie care trenează de ani de zile", a subliniat Firea.

Liderul Sindicatului Liber Independent din RADET, Ioana Stoica, a atras atenţia asupra faptului că se împlinesc aproape trei luni de când ELCEN a pus poprire pe conturile RADET.

"Ceea ce facem este o cârpeală. În momentul în care se va pune căldura în funcţiune, cârpeala asta se sparge iar. Nu neapărat pe sudură, pentru că avem sudori specialişti, dar pe lângă ea va sparge în continuare. (...) Dacă oamenii din RADET ar avea bani să intervină... Măcar un milion dacă lăsa ELCEN, numai pentru reparaţii şi salarii, nu era nicio problemă", a precizat ea. AGERPRES

×
Subiecte în articol: gabriela firea elcen