x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Focar de pestă porcină africană confirmat în Argeş

Focar de pestă porcină africană confirmat în Argeş

04 Iun 2019   •   13:53
Focar de pestă porcină africană confirmat în Argeş

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în comuna Priboieni din zona de est a judeţului Argeş, a anunţat, marţi, Instituţia Prefectului.

"Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat, în data de 3 iunie, apariţia virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la trei animale dintr-o gospodărie din satul Albotele, comuna Priboieni, judeţul Argeş. Având în vedere rezultatele acestor analize, prefectul judeţului Argeş, Emilian Dragnea, a convocat şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor la Animale (CLCB), pentru a adopta planul de măsuri", se precizează într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Argeş.

Conform aceleiaşi surse, a fost delimitată o zonă de protecţie pe o rază de trei kilometri, precum şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri. De asemenea, animalele din localitate vor fi ţinute în curte pentru a împiedica răspândirea bolii, toate cazurile de îmbolnăvire sau de mortalitate vor fi anunţate fără întârziere medicului veterinar şi s-a interzis organizarea de târguri şi expoziţii de păsări şi animale pe teritoriul localităţii.

"Gospodăria afectată este sub supraveghere oficială, cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean. S-a realizat dezinfecţia exploataţiei şi s-au montat covoare cu dezinfectant la intrările în comună. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a început o anchetă epidemiologică în acest caz", se mai menţionează în comunicat.

Instituţia Prefectului precizează că nu au fost raportate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploataţii de tip comercial de pe raza comunei Priboieni sau a judeţului Argeş. Toate animalele suspecte sunt sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile legii. AGERPRES

×
Subiecte în articol: pesta porcina africana