x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Hunedoara: Ateliere romane şi reconstituiri istorice la Festivalul „Micia Rediviva”

Hunedoara: Ateliere romane şi reconstituiri istorice la Festivalul „Micia Rediviva”

22 Sep 2019   •   10:30
Hunedoara: Ateliere romane şi reconstituiri istorice la Festivalul „Micia Rediviva”

Patrimoniul arheologic valoros al sitului roman de la Micia, actuala localitate Veţel, din judeţul Hunedoara, poate fi vizitat, duminică, cu ocazia Festivalului de reconstituire istorică şi educaţie pentru patrimoniu „Micia Rediviva”, turiştii având posibilitatea să vadă ateliere de gastronomie, meşteşuguri şi jocuri romane.

Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva, în parteneriat cu Primăria Comunei Veţel şi Filiala Deva a Asociaţiei „Terra Dacica Aeterna”.

Cu această ocazie, organizatorii îşi propun să atragă atenţia asupra unui patrimoniu arheologic deosebit de valoros, dar şi să transmită publicului interesat rezultatele cercetărilor arheologice de aici.

„Evenimentul, o adevărată «Zi a Porţilor Deschise» a şantierului arheologic de la Micia, se încadrează în categoria manifestărilor dedicate «Zilelor Europene ale Patrimoniului» organizate de instituţiile partenere”, se arată într-un comunicat al MNIR.

Festivalul se va deschide duminică la ora 12:00, cu prezentarea atelierelor şi taberelor militare, iar de la ora 15:00 publicul va putea să vadă reconstituirea unui ritual antic, dansuri romane şi o confruntare la care vor lua parte actorii de la „Terra Dacica Aeterna”.

Situl roman de la Micia este apreciat ca unul dintre cele mai importante din ţară, în timpul Imperiului Roman aflându-se sub jurisdicţia capitalei Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Micia avea un rol important în comerţul cu produse din Imperiul Roman, deoarece se afla pe malul râului Mureş, la o răscruce de drumuri ale negustorilor de sare, aur şi cereale din Podişul Transilvaniei.

Construcţia termocentralei de la Mintia, în anii '70, a afectat situl roman, însă acum specialiştii încearcă să-l repună în valoare.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Festival Hunedoara