x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Hunedoara. "Panoramik", festivalul care îşi propune salvarea satului de marmură Alun

Hunedoara. "Panoramik", festivalul care îşi propune salvarea satului de marmură Alun

02 Iun 2017   •   22:20
Hunedoara. "Panoramik", festivalul care îşi propune salvarea satului de marmură Alun

Opt DJ-i cunoscuţi vor mixa muzică techno-minimal în cadrul Festivalului "Panoramik", care va avea loc în perioada 3 - 5 iunie, în decorul natural oferit de împrejurimile localităţii Ghelari, din judeţul Hunedoara, evenimentul propunându-şi să atragă atenţia asupra satului Alun, cunoscut ca "satul de marmură" din Ţinutul Pădurenilor, localitate în care mai trăiesc acum doar câteva persoane. 

"Am cunoscut foarte mulţi oameni, de profesii diferite, care ar dori să se mute sau să aibă o casă în satul Alun, dar se plâng că nu există infrastructură. Noi sperăm să strângem fonduri şi să putem derula proiecte prin care să salvăm acest sat de la o depopulare totală. În primul rând, ne dorim să refacem un drum alternativ celui din marmură şi apoi să salvăm o parte din casele cu fundaţie de marmură din satul Alun", a declarat, pentru AGERPRES, Denisa Tămăslăcaru din partea asociaţiei "SalvaSat", unul dintre iniţiatorii proiectului. 

Primele fonduri vor fi strânse din preţul biletelor de intrare la Festivalul "Panoramik", eveniment la care vor evolua sâmbătă şi duminică seara DJ-i cunoscuţi în lumea techno-minimal, cum sunt Octave, Herck, Libe, Primărie, Ecos, Mihai Pol, Alex Rusu şi Răzvan Ban. 

Festivalul va avea loc la Pensiunea Panorama, cunoscută ca loc de desfăşurare al mai multor activităţi culturale, cum ar fi un festival de blues şi a unor tabere de pictură şi sculptură. 

Satul Alun a fost una dintre aşezările bogate din judeţul Hunedoara, dar s-a depopulat rapid după anul 1990. Dezvoltarea aşezării a depins direct de cariera de marmură de acolo, binecunoscută cioplitorilor din ţară. 

Marmura de Alun a fost folosită la construirea Casei Poporului din Bucureşti, dar şi pentru ridicarea uneia dintre cele două biserici din sat. Este preţuită şi acum, iar artiştii spun că se poate compara cu marmura de Carrara prin granulaţia fină, care permite o prelucrare uşoară. 

În prezent, în sat mai locuiesc doar câteva persoane, majoritatea oameni în vârstă.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: festival panoramik alun marmura