x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale În Delta Dunării există 700 de adăposturi pescăreşti

În Delta Dunării există 700 de adăposturi pescăreşti

29 Sep 2017   •   17:05
În Delta Dunării există 700 de adăposturi pescăreşti

În Delta Dunării există până la 700 de adăposturi pescăreşti pentru cei aproape 1.200 de pescari care-şi desfăşoară activitatea legal, a estimat, pentru AGERPRES, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşetescu.

Acesta este cel mai mare număr de asemenea construcţii făcut public în ultimii şapte ani.

"Delta Dunării numără între 500 şi 700 de adăposturi pescăreşti. Nu vrem să dărâmăm, dar vreau să stabilim împreună cu pescarii soluţia arhitecturală, câte asemenea construcţii pot fi amplasate în Deltă, precum şi locurile în care vor putea funcţiona. Ele vor putea deveni punctele gastronomice ale Deltei, locurile în care turiştii vor putea mânca un borş de peşte făcut de pescari', a menţionat guvernatorul Muşetescu.

El a mai spus că nu va fi de acord cu punerea în practică a unor soluţii arhitecturale găsite la Administraţia RBDD în momentul preluării conducerii instituţiei, soluţii care propuneau clădiri cu câte două dormitoare, cu panouri solare, pompe de căldură şi toalete, care ar fi devenit "o bombă ecologică'.

"Punctele gastronomice locale din adăposturile pescăreşti vor funcţiona doar în sezonul estival şi vor fi realizate cu fonduri nerambursabile', a precizat guvernatorul Muşetescu.

De altfel, unul dintre proiectele prioritare ale Administraţiei RBDD vizează realizarea unei reţele de adăposturi pescăreşti tradiţionale pe teritoriul Rezervaţiei.

La începutul acestei luni, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea a anunţat că bucătăriile gospodăriilor private pot deveni puncte gastronomice, dacă îndeplinesc anumite condiţii, conform modificărilor aduse de autoritatea naţională de resort la Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 111/2008, la solicitarea asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.

Adăposturile pescăreşti din Deltă constituie o problemă foarte veche pentru autorităţile Rezervaţiei şi niciuna dintre conducerile Administraţiei RBDD din ultimii 12 ani nu a reuşit să o rezolve din cauza statutului juridic al terenului pe care sunt amplasate. În timp ce autorităţile au declarat în anii trecuţi că numărul adăposturilor de pe domeniul de interes public naţional este foarte mare şi că aceste amenajări care le oferă pescarilor condiţii de odihnă nu respectă nicio normă de igienă, pescarii au susţinut că, tradiţional, acordarea dreptului de a pescui presupune şi obţinerea dreptului de a-şi face un adăpost în Rezervaţie şi că acestea trebuie legalizate.

În anul 2015, cele două organizaţii de pescari din Rezervaţie, Federaţia Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării şi Federaţia Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării, au acordat premii în valoare de 1.600 de euro unui număr de trei proiecte de adăposturi pescăreşti declarate câştigătoare ale unui concurs desfăşurat în parteneriat cu Administraţia RBDD şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti.

La începutul anului 2016, conducerea de la acea vreme a Administraţiei RBDD a anunţat că a primit de la asociaţiile de pescari propunerile pentru amplasarea adăposturilor pescăreşti care urmau să fie construite după modelul celor trei proiecte declarate câştigătoare în anul precedent.

În Delta Dunării, conform evidenţelor autorităţilor, îşi desfăşoară activitatea legal circa 1.200 de pescari.

×
Subiecte în articol: delta dunării