x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale La un pas de DEZASTRU ECOLOGIC. Râurile Topolniţa şi Pleşuva poluate cu o substanţă neindentificată

La un pas de DEZASTRU ECOLOGIC. Râurile Topolniţa şi Pleşuva poluate cu o substanţă neindentificată

20 Sep 2015   •   14:04
La un pas de DEZASTRU ECOLOGIC. Râurile Topolniţa şi Pleşuva poluate cu o substanţă neindentificată

Specialiştii instituţiilor de mediu şi de administrare a cursurilor de apă monitorizează râurile Topolniţa şi Pleşuva poluate joi şi vineri cu o substanţă neindentificată, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Mehedinţi, Cristian Mură.

Potrivit sursei citate, rezultatul primelor probe arată că au crescut uşor unii parametri ai apei, care însă nu pot fi consideraţi a fi cauza morţii peştilor descoperiţi de-a lungul râului Topolniţa, în sectorul situat între localităţile Halînga şi Şimian.

"Inspectorii sanitar-veterinari vor stabili până luni în ce măsură peştii au fost intoxicaţi cu substanţe chimice sau din cauza temperaturii ridicate a apei, mai precis a lipsei oxigenului în apă", a precizat Mură.

La rândul său, şeful Comisariatului Judeţean Mehedinţi al Gărzii de Mediu, Cătălin Tutilescu, a arătat că se fac investigaţii pentru depistarea poluatorului, el neexcluzând faptul ca substanţa respectivă să fi fost deversată în apele uzate de pe platforma uzinei de apă grea Romag Prod a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare.

"Deocamdată nu ne putem pronunţa. Aşteptăm rezultatul probelor de laborator. Până atunci vom continua să monitorizăm cele două râuri, inclusiv sectorul din fluviul Dunărea unde se varsă Topolniţa", a adăugat Tutilescu.

În context, directorul platformei industriale a Romag Prod, Ervin Watzlawek, a afirmat că a dispus o anchetă internă pentru a stabili dacă prin cele două guri de evacuare a apelor uzate, una în Topolniţa, celalaltă în Pleşuva, s-au deversat substanţe chimice provenite de la instalaţiile oprite sau încă în funcţiune.

"În urmă cu două săptămâni, prima a fost oprită, deci nu mai putem crede că au fost scăpări de ape uzate. Urmează să cercetăm dacă prin canalizarea care ajunge în Pleşuva s-au deversat accidental substanţe chimice pentru a trage la răspundere vinovaţii", a spus Watzlawek.

×
Subiecte în articol: poluare