x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Meteorologii au prelungit avertizarea de risc mare de avalanşă la Bâlea Lac, până duminică seara

Meteorologii au prelungit avertizarea de risc mare de avalanşă la Bâlea Lac, până duminică seara

22 Ian 2016   •   16:53
Meteorologii au prelungit avertizarea de risc mare de avalanşă la Bâlea Lac, până duminică seara
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Meteorologii au prelungit, vineri, avertizarea de risc mare, de gradul patru, de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine, Bâlea Lac (Munţii Făgăraş), până duminică seara, la ora 20.00, potrivit unui buletin remis AGERPRES, de către Centrul Regional de Prognoză a Vremii Sibiu.

Potrivit buletinului nivometeorologic de vineri, "riscul declanşării de avalanşe de dimensiuni medii şi mari e mare". La Bâlea Lac stratul de zăpadă a ajuns la 1,5 metri.

Turiştii pot urca din nou, cu telecabina, la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş.

"Vă informăm că astăzi, 22 ianuarie 2016, începând cu orele 15:00, vor fi reluate cursele cu telecabina pe traseul Bâlea Cascadă - Bâlea Lac. Persoanele care vor să urce la cota 2.034 pot face acest lucru după programul obişnuit - 09:00 - 17:00. Transportul cu telecabina a fost suspendat miercuri, 20 ianuarie 2016, ca urmare a unei defecţiuni la motor", se arată într-un comunicat remis AGEPRES.

Salvamontiştii îi avertizează, însă pe turiştii care doresc să ajungă la Bâlea Lac, că aici, până vineri seara, există risc mare, de gradul patru, pe o scară de la unu la cinci, de producere de avalanşe. La Bâlea Lac nu există pârtii amenajate, iar turiştii sunt sfătuiţi să stea cât mai aproape de cabane. De asemenea, sunt sfătuiţi să nu practice sporturile de iarnă zilele acestea la Bâlea Lac.

"Pentru prevenirea accidentelor montane, Serviciul Public de Judeţean Salvamont Sibiu solicită turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munţilor Făgăraş şi, de asemenea, să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă. Recomandăm turiştilor care se deplasează în zona montană să fie echipaţi specific perioadei de iarnă dar şi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă (sondă de avalanşe, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă); Reamintim faptul că traseele turistice superioare cabanelor din munţii Făgăraşului sunt închise", se arată într-un comunicat al Salvamont Sibiu.

Turişti din toată ţara şi din restul Europei sunt atraşi la Bâlea Lac de stratul mare de zăpadă şi ineditul construcţiilor de gheaţă, unice în România. Aici se află un hotel de gheaţă şi patru iglu-uri.

Accesul la Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina. Un drum dus-întors costă 60 de lei de persoană. Transfăgărăşanul este închis între Bâlea Lac şi Bâlea Cascadă.

×