x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Mica Unire: Paradă cu 160 de drapele a elevilor şi profesorilor din Deva

Mica Unire: Paradă cu 160 de drapele a elevilor şi profesorilor din Deva

23 Ian 2019   •   14:42
Mica Unire: Paradă cu 160 de drapele a elevilor şi profesorilor din Deva

Elevi şi cadre didactice de la opt şcoli şi licee din Deva au luat parte, miercuri, la acţiunile organizate de Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" pentru a marca, în avans, împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, cei prezenţi purtând asupra lor 160 de drapele tricolore cu care au defilat prin centrul vechi al oraşului.

Manifestarea a început la statuia Împăratului Traian, din vecinătatea Primăriei Deva, după care cei prezenţi s-au îndreptat spre clădirea unde, la 14 februarie 1866, fostul domnitor Alexandru Ioan Cuza a poposit în drumul său spre exil. Aici, o delegaţie formată din reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene a depus o jerbă de flori la placa memorială ce este montată pe clădire, după care cei prezenţi s-au îndreptat spre sediul bibliotecii judeţene unde s-au prins într-o Horă a Unirii.

"Este al zecelea an când toţi cei prezenţi, cu mic, cu mare, s-au prins în tradiţionala şi îndrăgita Horă a Unirii, un cântec care nu cunoaşte vârstă şi care a fost iubit de zeci de generaţii de români", a declarat directorul bibliotecii judeţene, Sebastian Bara.

Importanţa Unirii de la 24 ianuarie 1859 a fost evocată apoi în cadrul unei dezbateri la care au luat parte elevi din şcolile din Deva, iar la final cei mai buni dintre ei au primit diplome şi cărţi. AGERPRES

×