x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Numărul şomerilor neindemnizaţi creşte constant

Numărul şomerilor neindemnizaţi creşte constant

05 Feb 2016   •   17:31
Numărul şomerilor neindemnizaţi creşte constant
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Numărul şomerilor neindemnizaţi din judeţ a crescut constant în ultimii trei ani, ajungând de la 8 598 în 2013 la 10 467 în 2015, a declarat presei, vineri, directorul AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi.

Potrivit lui Adomnicăi, evoluţia numărului de şomeri din ultimii ani, detaliat în funcţie de dreptul la indemnizaţia de şomaj, pune în evidenţă tendinţa de scădere a numărului de şomeri indemnizaţi, care au intrat în evidenţele instituţiei în urma pierderii unui contract de muncă. Totodată, evidenţiază evoluţia în creştere a segmentului de şomeri neindemnizaţi, a căror adresabilitate este motivată de necesitatea obţinerii ajutorului social sau a ajutoarelor alimentare, de accesul la serviciile medicale, de conştientizare a necesităţii reconversiei profesionale şi a creşterii nivelului de instruire.

În opinia lui Adomnicăi, această pondere majoritară a şomerilor neindemnizaţi a influenţat cel mai mult traseul ratei şomajului în prima parte a anului trecut, iar în a doua parte a lui 2015 reducerea numărului de şomeri indemnizaţi a determinat o scădere a ratei şomajului sub nivelul înregistrat în anul 2014.

Potrivit directorului AJOFM Suceava, această scădere a segmentului de şomeri care îşi pierd locul de muncă, în perioada anului consacrată prin creşterea ratei şomajului şi diminuarea volumului de activităţi în domeniile cu specific sezonier, este un semnal de stabilitate a fluctuaţiilor de personal şi de reducere a dependenţei de sezonalitate, ba chiar de creştere a cererii de forţă de muncă din anumite sectoare ale economiei locale, în special cel al alimentaţiei publice.

×