x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale PANICĂ la o ŞCOALĂ din Reşiţa după ce un elev a fost diagnosticat cu TBC

PANICĂ la o ŞCOALĂ din Reşiţa după ce un elev a fost diagnosticat cu TBC

19 Sep 2016   •   17:38
PANICĂ la o ŞCOALĂ din Reşiţa după ce un elev a fost diagnosticat cu TBC
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Un elev de la o şcoală generală din Reşiţa a fost diagnosticat, pe perioada vacanţei, cu pleurezie tuberculoasă, o afecţiune necontagioasă care, dacă este netratată, poate duce în timp la tuberculoză, situaţie care a creat panică printre părinţii elevilor. 

'S-a solicitat stabilirea persoanelor cu care elevul a intrat în contact din unitatea de învăţământ, întocmirea unui tabel, precum şi mobilizarea acestora, în număr de cinci persoane pe zi, către Dispensarul TBC Reşiţa, în vederea efectuării examenului radiologic, necesar în cadrul anchetei epidemiologice. Acest lucru s-a primit la finele lunii august, pentru că un elev din şcoala noastră, în timpul vacanţei de vară, a făcut febră, nu i-a trecut şi s-a prezentat la medicul de aici, care l-a trimis, mai departe, la Timişoara, unde a fost diagnosticat cu ceva probleme la plămâni şi i s-a prescris un tratament. În prima zi de şcoală, mama copilului s-a prezentat la şcoală cu un act medical, în care se spune că este apt pentru şcoală, deci s-a tratat', explică Elena Crâsta, cadru didactic la Şcoala Generală Nr. 6 din Reşiţa. 

Elena Crâsta a mai afirmat că unii dintre copii s-au dus la Timişoara pentru a-şi face analizele, câţiva dintre ei rămânând acolo pentru investigaţii. 

Copilul bolnav de pleurezie tuberculoasă a urmat un tratament preventiv, după care a fost externat. Medicul i-a permis reîntoarcerea în rândul colegilor, având în vedere că boala nu este contagioasă, însă, ca măsură preventivă, a fost demarată şi o anchetă epidemiologică în rândul colegilor. 

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin susţine că elevul respectiv nu contagios pentru colectivitate. 

'La începutul lunii iulie un elev de la o şcoală din Reşiţa a fost internat la Clinica Louis Ţurcanu din Timişoara, cu pleurezie stângă TBC. Lumea trebuie să înţeleagă faptul că nu este contagios pentru colectivitate, motiv pentru care i s-a eliberat adeverinţă prin care se poate prezenta la cursuri. A început şi o anchetă a medicilor de la Dispensarul TBC, care se adresează atât elevilor, cât şi cadrelor didactice, tuturor contacţilor. Copiilor li s-a făcut testul la tuberculină, 19 din 23 de copii au avut forme hiperergice, care nu presupune însă că au o primă infecţie TBC, dar trebuie ţinuţi sub atenţie şi trebuie dat tratament preventiv. Dintre aceşti copii, şapte au fost trimişi la Timişoara, pentru că acolo sunt specialişti în pneumoftiziologie infantilă, Caraş-Severinul neavând o astfel de specialitate', precizează dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin.

AGERPRES

×