x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Peste 300 de persoane au ieşit în stradă la Cluj-Napoca

Peste 300 de persoane au ieşit în stradă la Cluj-Napoca

12 Noi 2016   •   18:35
Peste 300 de persoane au ieşit în stradă la Cluj-Napoca
Sursa foto: Nathan Keirn keirnna@gmail.

Peste 300 de persoane au protestat, sâmbătă, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, faţă de situaţia de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, unde DNA a deschis o anchetă penală în legătură cu înfiinţarea respectivei unităţi de învăţământ. 

Protestul de la Cluj a fost organizat de Fundaţia Statusul Romano Catolic Cluj, iar la manifestare au fost prezenţi şi reprezentanţi ai UDMR, printre care s-au numărat preşedintele executiv Kovacs Peter, senatorul Laszlo Attila, preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, fostul ministru al Culturii Hegedus Csilla, viceprimarul de Cluj Horvath Anna. 

O parte dintre participanţi au purtat lumânări aprinse în mâini, iar alţii au adus cu ei cărţi, în semn de susţinere a învăţământului. 

Vicepreşedintele Asociaţiei Pedagogilor Maghiari din România, Virag Erzsebet, a declarat că îşi exprimă solidaritatea cu directorul liceului, Tamasi Zsolt. 

"Aproape că nu au existat vremuri în care să nu fi trebuit să ne ridicăm vocea în ceea ce priveşte anumite lezări ale drepturilor, în ceea ce priveşte dreptul la învăţământ în limba maghiară. În ultima vreme, aceste cazuri au devenit chiar mai frecvente şi din această cauză ne aflăm aici, în Piaţa centrală a Clujului şi manifestări similare au loc şi în alte oraşe din Transilvania. (...) Noi ne exprimăm solidaritatea cu Tamasi Zsolt. (...) Suntem convinşi de faptul că Tamasi Zsolt şi inspectorul şcolar general, Ştefan Someşan, au luat decizii corecte şi cinstite în privinţa fondării acestei şcoli", a menţionat Virag Erzsebet. 

La rândul său, preşedintele Fundaţiei Statusul Romano Catolic Cluj, protopopul de Cluj-Dăbâca Kovacs Sandor, a spus că ceea ce se petrece la liceul din Târgu Mureş ar fi 'chiar un atac împotriva Constituţiei'. "Pe toţi ne-a şocat faptul că Gimnaziul Romano Catolic din Târgu Mureş este în pericol. Ne-a şocat acest lucru şi solidarizăm. (...) Noi considerăm că fondarea Liceului romano catolic din Târgu Mureş s-a făcut cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale şi sperăm că se va adeveri că domnul Tamasi Zsolt, directorul, nu este culpabil, ci nevinovat", a adăugat acesta.

Protestul a durat mai bine de o oră şi s-a desfăşurat fără incidente.

Citeşte şi:

IPJ Mureş a găsit 3000 de litri de motorină în urma percheziţiilor angajaţilor CFR

Băsescu spune despre sine că este "un foarte bun cunoscător al statului român" şi că va fi un premier excelent

Administratorul Drumului Naţional 71 a fost amendat pentru starea proastă a drumului

 

×