x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Plângere penală împotriva unui preot care a ameninţat cu moartea un superior

Plângere penală împotriva unui preot care a ameninţat cu moartea un superior

08 Mai 2017   •   13:37
Plângere penală împotriva unui preot care a ameninţat cu moartea un superior

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei vor depune o sesizare penală împotriva preotului de la biserica din localitatea Schit Orăşeni din comuna Cristeşti, Ioan Ungureanu, după ce acesta ar fi ameninţat un superior cu moartea, a anunţat, luni, vicarul administrativ al mitropoliei, Marian Timofte. 

Potrivit acestuia, scenele în care preotul inspector era ameninţat au fost filmate şi vor constitui probe în faţa instituţiilor de anchetă penală. "Sunt filmări în care preotul a ameninţat cu moartea pe părintele inspector (preotul Florin Chirilă n.r.). (...) Apreciem că este foarte grav şi nu-i singurul care a fost ameninţat. Au fost ameninţaţi şi alţi preoţi în aceeaşi manieră, poate cu alte cuvinte", a afirmat, într-o conferinţă de presă, preotul Marian Timofte. 

Ameninţările ar fi fost proliferate vineri, în momentul în care reprezentanţii mitropoliei s-au deplasat la Schit Orăşeni pentru a-i aduce preotului Ungureanu la cunoştinţă că a fost suspendat din funcţie, ca urmare faptului că a refuzat să îl mai pomenească în biserică pe mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan.

Preotul Ioan Ungureanu de la biserica de lemn din localitatea Schit Orăşeni, comuna Cristeşti, a fost chemat în judecată în faţa Consistoriului eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, el fiind acuzat de schismă, neascultarea faţă de feţele bisericeşti, de contrazicerea publică a poziţiei bisericii, de insultă, calomnie, defăimare şi clevetirea în public, dar şi de instigare la atitudini şi fapte negative şi de săvârşirea Sfintelor Taine cu nerespectarea prevederilor tipiconale. 

"Constatând că părintele se face vinovat de mai multe abateri, pe 14 martie i s-a trimis o sancţiune de avertisment şi dojană arhierească în care i se pune în vedere să intre în rânduială faţă de biserică şi slujirea preoţească să fie conformă cu canoanele şi cu rânduiala bisericii. Părintele a ignorat (...) I-am adus astăzi la cunoştinţă dispoziţia Mitropolitului Teofan", a declarat Timofte. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei i-au adus la cunoştinţă preotului că "este oprit de la săvârşirea tuturor lucrărilor sfinte" şi că "este suspendat din funcţia de paroh". 

De asemenea, autorităţile bisericeşti i-au cerut, vineri, preotului să predea cheile de la biserica în care slujeşte, lăcaşul fiind inclus pe lista monumentelor istorice. 

Preotul Ungureanu susţine că decizia sa de a nu-l pomeni pe Teofan la slujbele sale survine ca urmare a faptului că înaltul prelat a semnat, anul trecut, documentele Sinodului de la Creta. "Nu îl pomenim din cauza faptului că a avut un derapaj de la gândirea bisericii, prin semnarea unor documente eretice, ecumeniste. (...) Suntem mai mulţi părinţi de mănăstiri, preoţi de mir, care am iniţiat acest demers şi l-am rugat pe părintele mitropolit să se gândească bine înainte de a semna, de a încerca oficial să ne oblige să acceptăm ecumenismului. Noi respectăm celelalte religii şi culte, dar nu putem să ne amestecăm cu ele", a afirmat preotul Ungureanu. 

Localnicii din Schit Orăşeni nu le-au permis reprezentanţilor mitropoliei să intre în biserică. "Credincioşii de aici din parohie sunt total dezinformaţi. Părintele îi intoxică şi otrăveşte mintea propriilor enoriaşi având atitudini foarte radicale. A condiţionat acordarea Sfintei Împărtăşanii doar dacă îşi aruncă cardul de sănătate pe foc. Un comportament abuziv în exercitarea atribuţiilor preoţeşti", a precizat Marian Timofte. 

Vicarul administrativ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei susţine că acest caz este unic la nivelul întregii mitropolii. 

×
Subiecte în articol: preot amenintare cu moartea