x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Premieră națională. Centrul municipiului Oradea a devenit stațiune turistică

Premieră națională. Centrul municipiului Oradea a devenit stațiune turistică

08 Mai 2020   •   13:50
Premieră națională. Centrul municipiului Oradea a devenit stațiune turistică
Sursa foto: primaria oradea/facebook

Oradea este primul oraş mare din România devenit staţiune turistică de interes naţional, pentru centrul localității, care a primit statut de Zonă Turistică Centru Istoric - Coridorul Crişul Repede.

"Obţinerea statului de oraş turistic ne confirmă direcţia de dezvoltare pe care mergem de cel puţin zece ani în reabilitarea clădirilor de patrimoniu şi punerea în valoare a resursei geotermale, dar ne creează şi condiţii pentru a accesa finanţări în viitor pe acest domeniu ", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Acest areal cuprinde tot centrul istoric, resursele cu apă geotermală şi malurile Crişului Repede, estimată la 20% din suprafaţa oraşului.

"Ne bazăm pe două componente ale acestei creşteri: una este turismul care se bazează pe partea de patrimoniu local, arhitectură, centru istoric, respectiv pe turismul de tip balnear care se bazează pe resursa de apă geotermală şi pe capacităţile pe care le are oraşul, împreună cu staţiunile Băile Felix şi 1 Mai. Pentru că Oradea are un centru istoric, cu clădiri de patrimoniu valoroase, am acţionat pentru reabilitarea şi pentru punerea în valoare a acestor clădiri", a precizat edilul

Din anul 2010, primăria lucrează printr-un program multianual, la reabilitarea imobilelor de patrimoniu, a Cetăţii Oradea, pentru amenajarea zonei turistice pietonale, dar şi pentru a crea funcţiuni comerciale în aceste clădiri sau spaţii deschise.

Înfiinţarea staţiunii în mijlocul oraşului creează premisele pentru zona publică şi cea privată să poată accesa fonduri nerambursabile sau guvernamentale pentru a dezvolta turismul şi va ajuta, mai mult, la promovarea destinaţiei, atât pe plan naţional, cât şi internaţional.

Prin hotărâre de guvern au mai fost declarate staţiuni turistice de interes naţional localităţile Tăşnad (din judeţul Satu Mare), Lacu Sărat (din Brăila) şi Zona Turistică Borlova - Muntele Mic (comuna Turnu Ruieni, din Caraş-Severin). Pentru exploatarea potenţialului turistic au fost atestate ca staţiuni turistice de interes local localităţile Tăuţii Măgherăuş (jud. Maramureş), Vama (jud. Satu Mare), Ocnele Mari (jud. Vâlcea), Peştişani (jud. Gorj), Jucu (jud. Cluj).

În România sunt atestate 51 de staţiuni turistice de interes naţional şi 77 de interes local. 

×
Subiecte în articol: oradea zona turistica