x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Prima grădiniță din Transilvania cu finanțare a guvernului ungar, deschisă la Carei

Prima grădiniță din Transilvania cu finanțare a guvernului ungar, deschisă la Carei

de Oana Pavelescu    |    21 Sep 2018   •   15:58
Prima grădiniță din Transilvania cu finanțare a guvernului ungar, deschisă la Carei

Prima grădiniţă din Transilvania, construită în cadrul Programului de dezvoltare preşcolară din Bazinul Carpatic, finanţat de guvernul ungar, a fost inaugurată duminică în Partium, la Carei.

    În noua grădiniţă a Parohiei Reformate din Grădina Viilor - care face parte din Centrul Calvin aflat în construcţie - are o capacitate de 40 de copii, care sunt impărțiți în două grupe.
    La ceremonia de începere a anului şcolar, care a fost legată şi de inaugurarea grădiniţei, biserica reformată s-a umplut până la refuz. După eveniment, István Grezsa, însărcinatul ministerial responsabil cu Programul de dezvoltare preşcolară din Bazinul Carpatic a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI: în Carei a existat o cooperare exemplară între guvernul ungar care a finanţat, parohia reformată care a creat instituţia, Consiliul Local care va asigura funcţionarea grădiniţei şi comunitatea locală. În opinia sa, ca urmare a acestui fapt, vor putea începe anul şcolar în noua instituţie preşcolarii din Carei. Investiţia a fost susţinută de statul ungar cu aproximativ 200 de milioane forinţi (2,83 milioane lei).
    István Grezsa a declarat că grădiniţa din Carei face parte din cele 150 de unităţi noi, pentru care s-au angajat să fie construite în cadrul programului de dezvoltare preşcolară din Bazinul Carpatic, în valoare totală de 38,5 miliarde forinţi (545.9 milioane lei). În plus, programul oferă un cadru pentru renovarea a 450 de grădiniţe, dintre care aproape 100 au fost deja predate.
    În discursul său din Carei, însărcinatul ministerial l-a citat pe scriitorul László Németh spunând că: " Împotriva unui mare duşman trebuie să creşti un mare suflet". În Bazinul Carpatic - în opinia sa - demografia, emigrarea economică şi asimilarea sunt cei trei mari duşmani ai maghiarilor. Potrivit însărcinatului ministerial, biserica reformată aflată în construcţie şi grădiniţa de lângă ea acţionează împotriva acestora.
    Călin Durla, Inspector şcolar general al judeţului Satu Mare a apreciat în discursul său că cetăţenii din Carei privesc spre viitor. În opinia sa, acest lucru este semnalat şi de faptul că grădiniţa a fost terminată mai devreme decât biserica care se construieşte alături de ea.
    Csaba Pataki, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare a declarat după eveniment pentru agenţia ungară de presă MTI: cei din Carei au luat cele mai stricte termene pentru construirea grădiniţei şi au respectat ţinta. Potrivit politicianului UDMR, aceasta demonstrează hotărârea şi determinarea comunităţii de acolo.

×