x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Primăria vrea să asigure o parte din chirie pentru studenţii care stau în gazdă la persoane vârstnice

Primăria vrea să asigure o parte din chirie pentru studenţii care stau în gazdă la persoane vârstnice

14 Noi 2016   •   15:37
Primăria vrea să asigure o parte din chirie pentru studenţii care stau în gazdă la persoane vârstnice
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Primăria Capitalei doreşte să sprijine studenţii, persoanele vârstnice singure şi copiii proveniţi din familii defavorizate prin programul "Parteneriat între generaţii în Municipiul Bucureşti", a cărui pregătire şi implementare urmează să fie supuse, marţi, votului Consiliului General al Capitalei. 

Conform proiectului de hotărâre, primarul general urmează să fie împuternicit să desemneze componenţa comisiei pentru iniţierea, elaborarea metodologiei şi pregătirea implementării acestui program. Comisia va fi formată din cinci sau şapte membri. 

Prin acest program se doreşte asigurarea cadrului juridic necesar pentru a da posibilitatea persoanelor de peste 63 de ani, care au un apartament proprietate personală ce nu se află în litigiu sau în clădire cu risc seismic gradul I, să ia în chirie studenţi cu vârsta de până la 26 de ani, care frecventează cursurile unei facultăţi din Bucureşti, la zi, au media de peste 8 şi nu au obţinut loc de cazare în căminul studenţesc, "Municipiul Bucureşti asigurând resursa financiară necesară pentru plata unui cuantum al chiriei studentului la un preţ echivalent cu preţul pieţei pentru plata acesteia". 

Conform raportului de specialitate, prin program se urmăreşte şi asigurarea condiţiilor necesare pentru studenţii care îndeplinesc condiţiile menţionate mai sus de a avea o locuinţă şi condiţii de cazare decente şi de a primi, prin intermediul unui voucher, posibilitatea de a-şi achiziţiona manualele necesare pentru studii. 

Un alt obiectiv este crearea unui cadru juridic "pentru asigurarea nevoii de acompaniere şi participare a elevilor la activităţile şcolare şi extraşcolare, cu ajutorul studenţilor cu vârstă până în 26 de ani, care frecventează cursurile unei facultăţi în Bucureşti şi au media în anii de studiu peste 8". Astfel, prin intermediul studenţilor ar urma să se asigure resursele necesare facilitării accesului elevilor la programe de pregătire suplimentară în vederea promovării cu succes a evaluării naţionale sau a examenului de bacalaureat, se arată în raportul de specialitate. 

"În prezent, la nivelul Municipiului Bucureşti se simte nevoia realizării unui parteneriat activ între generaţii (vârstnici, studenţi, copii şi tineri) pentru a sprijini comunitatea în rezolvarea problemelor identificate", reiese din expunerea de motive, semnată de primarul general. 

În raportul de specialitate se menţionează că potrivit statisticilor la nivel naţional, în 2011, o treime din vârstnicii peste 65 de ani trăiau singuri. De asemenea, câteva dintre problemele identificate la nivelul comunităţii sunt: singurătatea vârstnicilor, lipsa locurilor de cazare în căminele studenţeşti, nevoia de acompaniere a elevilor pentru activităţile şcolare şi extraşcolare, lipsa resurselor financiare necesare pentru a facilita accesul copiilor şi tinerilor la programe de pregătire suplimentară sau pentru a permite achiziţionarea rechizitelor şi cărţilor necesare. AGERPRES

×
Subiecte în articol: studenţi chirie primaria capitalei