x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Procurorii DNA au descoperit cum a SIFONAT OSTAFICIUC 10 milioane de lei

Procurorii DNA au descoperit cum a SIFONAT OSTAFICIUC 10 milioane de lei

24 Aug 2015   •   13:00
Procurorii DNA au descoperit cum a SIFONAT OSTAFICIUC 10 milioane de lei

Rechizitoriul DNA prin care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, fostul pedelist Constantin Ostaficiuc, a fost trimis în judecată alături de alţi angajaţi ai instituţiei şi de fostul preşedinte al Politehnicii Timişoara, Gheorghe Chivorchian, pentru finanţarea ilegală a echipei de fotbal, scoate la iveală detalii halucinante despre cum s-au “spart” aproape 10 milioane de lei din fonduri publice fără a se respecta nicio regulă.

Ba mai mult, s-a ajuns până acolo ca instituția condusă de Ostaficiuc să fie complice la fentarea Fiscului de către societatea pe acțiuni controlată de Marian Iancu, relatează pressalert.ro

Analizarea modului în care s-au făcut plăţile către echipa de fotbal de către consiliul judeţean a scos la iveală faptul că ilegalităţile s-au ţinut lanţ şi că, deşi banii ar fi trebuit folosiţi exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal, doar o mică parte din bani s-a folosit pentru destinaţia stabilită. În cazul primei tranşe de 1,8 milioane lei, DNA a constatat că ordonanţarea la plată a fost făcută în 21 aprilie 2008, în condiţiile în care documentul justificativ în baza căreia s-a făcut plata emis de SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA, tabelul în care erau trecute primele acordate din fondurile CJT, a fost depus de societatea lui Iancu de abia în 17 decembrie 2008.

În plus “comparând numele persoanelor înscrise în tabelul nominal cu primele acordate pentru performanţe sportive deosebite în numele persoanelor cărora le-au fost virate sume de bani din contul deschis la Unicredit Ţirian Bank se constată că un număr de 4 persoane (Axente Mircea, Carolos Lourenso Milhaze, Ganea Ioan Viorel şi Karamyan Arman) din cele 28 nu se regăsesc printre persoanele cărora le-au fost virate sume de bani, deşi sunt înscrise în tabelul justificativ, iar pentru celelalte 24 de persoane sumele sunt mult inferioare celor înscrise în tabelul justificativ. Spre exemplificare, numitul Aliuţă Marin figurează cu suma primită de 107.044 lei, iar din cuprinsul extrasului de cont se poate constata cî suma căre i-a fost virată a fost de 7.000 lei”, se arată în rechizitoriu. De asemenea, o parte din bani au fost folosiţi pentru plata unor datorii restante ale clubului, lucru interzis de protocolul dintre cele două părţi.

Pentru o tranşă de 500.000 de euro, clubul a înaintat CJ Timiş o adresă fără număr de înregistrare şi fără dată de emitere, iar în baza acesteia s-a efectuat plata. Deşi a apărut din nou un tabel cu “premiaţii” extrasele de cont au dovedit că, în realitate, s-au plătit datorii la Finanţe. Pentru 1.750.000 lei, consiliul judeţean a primit un aşa zis document justificativ în 24.08.2009, la două luni şi jumătate după ce a efectuat plata. 14 din cele 24 de persoane nominalizate nu au primit niciun ban, deşi apăreau în tabelul semnat de Chivorchian.

S-a mers până acolo încât CJ Timiş a fost părtaş cu societatea lui Marian Iancu la fentarea Finanţelor Publice. În 23 decembrie 2010, consiliul judeţean a virat banii către SC Fotbal Club Timişoara SA într-un cont deschis la BCR şi nu în contul de la trezorerie, aşa cum se întâmpla în mod normal pentru a se evitat popririle pentru datorii existente. “Deşi numărul de cont al clientului bancar SC Fotbal Club Timişoara SA (fosta SC Poltehnică 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA) a fost atribuit la 22.12.2010, pe formularul Ordonanţare de plată a sumei de 2.150.000 lei din data de 20.10.2010 emis de către Consiliul Judeţean Timiş se regăseşte înscris olograf numărul contului deschis la BCR, situaţie care conduce la o anticipare cu două zile a numărului de cont ce urma a fi atribuit de BCR”, au mai constatat anchetatorii. A doua zi deschiderii contului, banii au fost livraţi de către cei de la CJT, iar în 24 decembrie au fost folosiţi pentru diverse plăţi “în alte scopuri decât premierea performanţelor stabilite prin protocolul de colaborare”.


×