x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Producători: Încă 2.300 de medicamente vor dispărea de pe piaţă

Producători: Încă 2.300 de medicamente vor dispărea de pe piaţă

de Monica Cosac    |    29 Aug 2018   •   19:00
Producători: Încă 2.300 de medicamente vor dispărea de pe piaţă

După ce aproape 2.000 de medicamente au fost retrase de producători în decursul ultimilor doi ani, ​alte 2.300 de medicamente vor dispărea de pe piaţa românească în perioada imediat următoare, avertizează reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Este vorba de medicamente sub 25 de lei, utilizate de peste 8,5 milioane de pacienţi şi, în marea lor majoritate, fabricate în România.

Potrivit acestora, faptul că taxa clawback este aplicată uniform atât medicamentelor ieftine cât și celor care costă mii de euro este principalul motiv al dispariției de pe piață a medicamentelor atât de necesare bolnavilor cronici. Producătorii de medicamente generice face un nou apel către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor Publice pentru a introduce imediat modul de calcul diferenţiat al acestei taxe, care, spun aceştia, „poate asigura accesul la tratament a milioane de români în condiţii de impact minim asupra cheltuielilor publice”.

„Taxa clawback are un impact mult mai puternic asupra medicamentelor cu preţ scăzut, prin urmare acestea ajung să aibă un preţ sub costul de producţie şi sunt scoase din fabricaţie sau oprite de la comercializare”, spune Adrian Grecu, preşedintele APMGR.

Unul din trei români care suferă de o boală cronică nu găseşte medicamentele prescrise pe reţetă atunci când intra în prima farmacie, potrivit unui sondaj recent. Situaţia este deja gravă, dar va deveni dramatică în mai puţin de un an, susţine APMGR..

 

×
Subiecte în articol: medicamente