x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Protestele recente, sursă de inspirație pentru mărțișoare

Protestele recente, sursă de inspirație pentru mărțișoare

25 Feb 2017   •   18:25
Protestele recente, sursă de inspirație pentru mărțișoare
Sursa foto: Claudia Ghetu - Facebook page

Personajele din poveştile şi povestirile lui Ion Creangă, simbolurile satului românesc, dar şi recentele proteste din România se regăsesc printre sursele de inspiraţie ale mărţişoarelor prezentate la târgurile de sezon din Capitală. 

Câteva dintre spaţiile în care au fost amenajate târguri pentru obiecte decorative, dar şi delicatese care să celebreze primăvara sunt: Piaţa Universităţii, Muzeul Ţăranului Român (MŢR) şi Muzeul de Geologie. 

În Piaţa Universităţii, meşterii populari au adus mărţişoare pictate cu migală pe diverse materiale, de la lemn de stejar la porţelan. Mărţişoarele prezentate în centrul Bucureştiului variază de la mici pandantive, cu preţuri între 5 şi 10 lei, la adevărate bijuterii din mărgele împletite, metale preţioase ori semipreţioase. Jumătate din spaţiul târgului este ocupată de vânzătorii de delicatese: castane coapte, porumb copt, "plăcinte boiereşti", dulceţuri şi borcane cu miere. 

La Muzeul Ţăranului Român, simbolurile tradiţionale ale poporului român au fost ilustrate pe mărţişoare mari şi mici. Contra unor sume de câţiva lei sau la preţuri mai piperate, vizitatorii pot cumpăra mărţişoare cu chipurile stilizate ale personajelor lui Creangă, linguri de lemn minuscule, coloana infinitului în miniatură sau micro-case din porţelan. 

Recentele proteste din România au fost şi ele ilustrate pe mărţişoare lucrate în materiale mai mult sau mai puţin obişnuite. La câteva sute de metri de Piaţa Victoriei, în curtea Muzeului Ţăranului Român, se află la vânzare obiecte cu mesajele "#rezist" şi "#NeamSaturat", ce s-au regăsit şi pe pancartele celor care au protestat în faţa Guvernului. 

O alternativă la mărţişoarele de pus în piept sunt magneţii de frigider în formă de animale, dar şi cu expresii româneşti arhaice ori cu tâlc: "Mafalda", "Cu Mâţa în Sac", "Tichie de Mărgăritar" şi ""Tufă de Veneţia". 

Iubitorii de bijuterii, metale preţioase şi cristale au parte, sub pretextul Mărţişorului, de un adevărat festin, la Muzeul de Geologie. Aici, cristalele sunt prezentate în toate formele: brut - la vânzare, cu preţul stabilit pe gram, montate în argint, în bijuterii minuţios realizate sau însoţite de recomandări ce privesc zodia sau aspiraţiile viitorului proprietar. Preţurile aici variază de la câţiva lei la sute de lei - pentru seturile de bijuterii preţioase, aşezate pe mesele din interiorul muzeului. 

Câteva dintre aceste târguri au taxă de intrare. Spre exemplu, la MŢR, intrarea costă 4 lei (preţ întreg) sau 2 lei (cu reducere). La Muzeul de Geologie, tarifele sunt de 8, respectiv 4 lei, scrie Agerpres.

Târgul de la MŢR se încheie pe 1 martie iar cel de la Muzeul de Geologie, pe 5 martie. De asemenea, Târgul din cadrul evenimentului "Bucureşti, Capitala Iubirii", din Piaţa Universităţii, se încheie pe 8 martie.

Sursă foto: Claudia Ghetu - Facebook page

×
Subiecte în articol: martisoare targ martisor proteste