x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Războiul gunoaielor în Sectorul 5

Războiul gunoaielor în Sectorul 5

de L. Budin    |    16 Sep 2019   •   12:30
Războiul gunoaielor în Sectorul 5

De câteva săptămâni, locuitorii Sectorului 5 se plâng de faptul că s-au strâns mormane de gunoaie pe străzi, semn că serviciile de salubrizare stradală nu mai funcţionează aşa cum trebuie.

 

Curăţenie, dar nu prea

Ce se întâmplă cu serviciile de salubrizare din Sectorul 5? Reprezentanţii grupului civic În Cotroceni au făcut săpături pe cont propriu şi au aflat câteva lucruri. Curăţenia stradală era efectuată până de curând de Rosal Grup, însă contractul firmei cu primăria a încetat la sfârşitul lunii august. Prin hotărâre a Consiliului Local al Sectorului 5  (HCL nr. 121 din 27.06.2019), s-a aprobat gestiunea, atât a serviciului public de salubritate menajeră, cât şi stradală, de către o societate aflată în subordinea primăriei de sector – anume de către SC Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA. Serviciile de salubrizare i-au fost încredinţate prin atribuire directă, societatea urmând să-şi înceapă activitatea de la 1 octombrie. Până atunci, nu se ştie cine asigură interimatul. Am încercat să-i contactez pe responsabilii primăriei de sector, pentru a le cere un punct de vedere, dar fără succes.

„Suntem îngrijoraţi şi sceptici privind capacitatea acestei societăţi de a se ocupa de serviciile de salubrizare”, ne-a declarat Dinu Drog, reprezentantul grupului civic În Cotroceni. „Fiindcă nu a mai făcut-o niciodată până acum, fiindcă nu are, din câte ştim noi, nici oameni şi nici echipamentul necesar pentru a se apuca de treabă”.

 

Resturile invadează Cotroceniul

Conform spuselor reprezentanţilor grupului civic, în studiul de oportunitate premergător acelei HCL se menţionează şi impunerea unei taxe lunare de salubrizare. Ar fi trebuit să existe o consultare publică pe această temă, adaugă ei. „Am mai descoperit un lucru, că există foarte multe persoane în Cotroceni care nu au contract de salubrizare cu primăria şi care îşi scot gunoiul menajer la colţ de stradă – de la coji de cartofi la moloz. Poliţia Locală ar trebui să facă nişte verificări”, spune Irina Zamfirescu, locuitoare în cartier.

 

Grupul civic din Cotroceni a făcut sesizări la primăria de sector, la primăria Capitalei, la Garda de Mediu, la Direcţia de Sănătate Publică. Şi aşteaptă răspunsurile.

Sursa foto: Grupul civic „În Cotroceni”

×