x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Risc de avalanşă crescut în zona crestei Munţilor Călimani, avertizează Serviciul SALVAMONT-SALVASPEO Mureş

Risc de avalanşă crescut în zona crestei Munţilor Călimani, avertizează Serviciul SALVAMONT-SALVASPEO Mureş

15 Feb 2016   •   13:35
Risc de avalanşă crescut în zona crestei Munţilor Călimani, avertizează Serviciul SALVAMONT-SALVASPEO Mureş

În urma evenimentelor meteorologice din ultimele zile, în zona de creastă a munţilor Călimani, la cote de peste 1.500 metri, există un risc crescut de avalanşă, încadrat de specialişti în gradul 3, adică 'însemnat', a declarat luni, pentru AGERPRES, Hints Zoltan, inspector de specialitate în cadrul Serviciului Public SALVAMONT -SALVASPEO Mureş.

"Vremea are o evoluţie destul de interesantă în acest an, e foarte cald, se topeşte stratul de zăpadă, a mai nins nu demult şi această combinaţie produce o posibilitate de avalanşă cu un grad destul de mare. Gradul de risc este de la 1 la 5 şi noi acum am anunţat gradul 3, adică grad însemnat de pericol. Toate acestea la cotele de peste 1.500 de metri, în apropiere de creastă. Stratul de zăpadă este variabil, de la 30 la 70 de centimetri, dar aici trebuie să ne gândim că pe pantă se pot aduna cantităţi destul de însemnate de zăpadă în cazul avalanşei', a spus Hints Zoltan.

Acesta a avertizat că se pot declanşa avalanşe spontane generate de topirea zăpezii şi, de asemenea, pot fi declanşate avalanşe de către schiori pe pante înclinate.

Hints Zoltan a subliniat că, în asemenea condiţii, cei care trebuie neapărat să se deplaseze în zonă trebuie să aibă o dotare adecvată, inclusiv aparat de localizare.

"Dar cel mai sigur, şi vom recomanda asta, să nu se aventureze în zonă până nu se stabilizează stratul de zăpadă. Numai în caz de necesitate să se deplaseze în zonă, dar numai cu dotările necesare. Nu putem previziona cât timp va persista această stare, dar câteva zile sigur se va menţine', a precizat reprezentantul SALVAMONT - SALVASPEO Mureş. AGERPRES

×