x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Risc de avalanşe în munţii Bucegi şi Făgăraş

Risc de avalanşe în munţii Bucegi şi Făgăraş

18 Noi 2016   •   15:41
Risc de avalanşe în munţii Bucegi şi Făgăraş
Sursa foto: wikimedia

Meteorologii avertizează că riscul de producere de avalanşe este unul moderat la peste 1.800 de metri altitudine în munţii Bucegi şi Făgăraş (versantul nordic)

Riscul moderat de avalanşă este unul de gradul doi pe o scară de la unu la cinci. 

Stratul de zăpadă măsoară 54 centimetri, la Bâlea-Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în munţii Făgăraş. Aici se poate ajunge doar cu telecabina. Salvamontiştii avertizează că traseele montane sunt închise, din cauza vremii. 

"Stratul de zăpadă s-a umezit în ultimele zile datorită insolaţiei înregistrate şi s-a mai tasat, atât în Făgăraş cât şi în Bucegi. Temperaturile pozitive care se vor înregistra vor determina topirea treptată a stratului de zăpadă. Stratul este mediu stabilizat, iar la supraîncărcări mari, pe pantele cele mai înclinate, sunt posibile declanşări de avalanşe. Spontan se pot produce curgeri sau avalanşe de topire de suprafaţă, ce nu vor angrena însă volume mari de zăpadă", se arată într-o Informare nivometeorologică remisă vineri Agerpres

Zăpada măsoară 20 centimetri la Vârful Omu, 7 centimetri la Sinaia, 6 centimetri la Predeal şi 4 centimetri la Fundata. La Vârful Omu, vântul puternic a determinat viscolirea şi transportul zăpezii, ceea ce a dus la scăderea stratului în platformă meteorologică de la 41 la 20 cm în ultimele 3 zile, potrivit Agerpres.

×