x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Risc mare de avalanşe în Făgăraş! Toate trasele turistice care acced în creasta masivului au fost închise

Risc mare de avalanşe în Făgăraş! Toate trasele turistice care acced în creasta masivului au fost închise

18 Ian 2019   •   14:54
Risc mare de avalanşe în Făgăraş! Toate trasele turistice care acced în creasta masivului au fost închise

Toate traseele turistice care acced în creasta masivului Făgăraş au fost declarate închise, în contextul în care riscul producerii unor avalanşe este ridicat, patrulările preventive ale salvamontiştilor în munţii Făgăraş Sud fiind suspendate din motive de siguranţă, a anunţat, vineri, Consiliul Judeţean Argeş.

"Având în vedere ninsoarea abundentă din ultimele zile ce a dus la depunerea unui strat nou, consistent de zăpadă, peste zăpada îngheţată, vântul care suflă la rafală cu viteze de 90-120 km/oră, pentru evitarea producerii de accidente montane, declarăm închise toate traseele turistice care acced în creasta masivului Făgăraş. Conform Buletinului Nivometeorologic emis de ANM-CMR Transilvania Sud, alerta de avalanşă pentru munţii Făgăraş este de gradul 4-RISC MARE", se precizează într-un comunicat transmis de Consiliul Judeţean Argeş.

Potrivit sursei citate, atât la altitudini mai mari, cât şi la altitudini mai mici de 1.800 de metri, există riscul declanşării unor avalanşe de medii şi mici dimensiuni, iar în zonele împădurite, la altitudini mai mici, există posibilitatea prăbuşirii copacilor încărcaţi cu zăpadă.

"Facem apel la toţi cei care vor să practice schiul offpiste, cât şi la iubitorii de drumeţii montane să evite deplasarea la altitudini peste 1.600 de metri deoarece există riscul producerii de avalanşe. Totodată, cei care se deplasează la altitudini mici, sub 1.600 m, în zonele împădurite, să fie atenţi deoarece, din cauza încărcării copacilor cu zăpadă şi chiciură, există riscul dezrădăcinării şi prăbuşirii copacilor", se mai arată în comunicatul citat.

Consiliul Judeţean Argeş informează că DN 7C Transfăgărăşan este blocat de avalanşe, între km 104 şi 106, Conacul Ursului-Cabana Capra, "existând riscul ca turiştii ce se deplasează pe jos sau cu maşina să fie surprinşi de curgerile de zăpadă".

Totodată, în comunicat se mai subliniază că, din motive de siguranţă a salvatorilor montani, s-a luat măsura de suspendare a permanenţei şi a patrulărilor preventive în munţii Făgăraş Sud până la îmbunătăţirea condiţiilor meteo şi stabilizarea stratului de zăpadă.

"În caz de nevoie, putem fi solicitaţi să intervenim prin Serviciul Unic de Urgenţe 112 sau Dispeceratul Naţional Salvamont la numărul de telefon 0SALVAMONT - 0725826668. Pentru toată această perioadă avem constituite, la nivelul Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş, două echipe de intervenţie care pot interveni cu plecare din Piteşti şi Curtea de Argeş, la orice oră", se mai arată în comunicatul Consiliului Judeţean Argeş. AGERPRES

×
Subiecte în articol: avalanse fagaras